Vaalitaistelu käy kuumana. Perinteisen puolueiden jakaman vaalipropagandan lisäksi kannattaa äänestäjän perehtyä puolueiden julkaisemiin vaaliohjelmiin.
Eduskunnan jäätyä istuntovapaalle, on kevään eduskuntavaalien kampanjointi pyörähtänyt täyteen vauhtiin. Torien ja markettien liepeillä, ostoskeskuksissa ja monenlaisissa tapahtumissa on nyt tavallisella äänestäjällä kavereita ja kuulijoita. Tarjolla on ymmärrystä ja makkaraa.
Vaalitaistelu on tunnetusti tulista ja tällä hetkellä kuin bensaa liekkeihin heittää viimeisten galluptutkimusten tulokset, joissa kolme suurinta puoluetta ovat varsin lähellä toisiaan. Nyt on tarvetta erottautua kilpailijoista ja kaivaa esiin tutut väittämät: kokoomus on vuorineuvosten asialla, demarien käsi on aina toisten taskuilla, perussuomalaiset ovat rasisteja.
Äänestäjien ei kuitenkaan kannata välttämättä sortua suoraan uskomaan kaikkea vaalikentällä kuultua, sillä populismi on vaalitapahtumissa helppo päästää valloilleen. Hyvä keino selvittää puolueiden todellisia tavoitteita on lukea niiden vaaliohjelmat. Jo pääkohtia tutkimalla huomaa nopeasti, että monilla puolueilla tavoitteet ovat hyvin samansuuntaisia. Eroavaisuutta on enemmän toteuttamistavoissa.
Vaaleihin liittyen viimeisin hyvä uutinen oli se, että nuoret tuntuisivat olevan valmiita lähtemään vaaliuurnille. Ehkä tämä kannustaa muitakin käyttämään äänioikeuttaan päätettäessä siitä, keille annamme mandaatin asioidemme hoitoon seuvaavaksi nelivuotiskaudeksi.
» Takaisin arkistoon