Kansalaisten kokemukset hyvinvointialueiden demokratiasta eivät ole välttämättä hyviä. Riittääkö heillä intoa äänestää aluevaaleissa?
Huhtikuun 13. päivänä kuntavaalien yhteydessä järjestetään myös aluevaalit. Pirkanmaalla hyvinvointialueen valtuustoon valitaan 79 jäsentä. Punkalaitumella puolueet ovat asettaneet kolme paikallista ehdokasta vaaliin.
Hyvinvointialueen tekemiä ratkaisuita seuratessa ei voi välttyä ajatukselta, että aluevaltuusto on ulkokehällä vallankäytön ytimestä Pirhassa. Vahva mielikuva on, että hyvinvointialueella valtaa käyttävät viranhaltijat. Ennen ensimmäisiä aluevaaleja puolueet lupasivat lähes yksituumaisesti, että maan jokaisessa kunnassa sijaitsisi jatkossakin vähintään yksi sote- tai terveysasema. Kuinka on käynyt? Palvelut ovat kaikonneet kymmenistä maamme kunnista.
Aluevaalien näkökulmasta on huolestuttavaa, mikäli kansalaiset kokevat äänestämisen turhana. Demokratian kannalta on surullista, jos demokraattisesti valittu toimielin käyttää ainoastaan näennäisvaltaa.
Ehkä aluevaalit pelastaa se, että ne järjestetään samaan aikaan kuntavaalien kanssa. Äänestyskopissa kun kahden lipukkeen täyttäminen käy siinä, missä yhdenkin.
Pidemmälle katsoen hyvinvointialueilla on kuitenkin demokratiaongelma. Esimerkiksi Pirhan päätöksenteko näyttäytyy tänne Punkalaitumelle lähinnä teknokraattien temmellyskenttänä, jossa asiantuntijat vievät päättäjiä kuin kuoriämpäriä.
» Takaisin arkistoon