Vanhusten päivätoiminta on puhuttanut runsaasti Pirkanmaan ja Pirha on joutunut palaamaan asian valmisteluun aluevaltuuston suunnitelmat tyrmäävän kannan jälkeen. Avoimesti kannattaisi pohtia, minkälaiset mahdollisuudet kunnilla, järjestöillä ja Pirhalla olisi tehdä yhteistyötä asiassa. Loppupeleissä kaikessa on kyse rahasta.
Vanhusten päivätoiminnan tulevaisuus on puhuttanut Pirkanmaalla runsaasti. Hyvinvointialueen suunnitelmissa oli ryhtyä toteuttamaan niitä säästöjen nimissä kustannustehokkaampina lähipalveluina ja näyttöön, eli esimerkiksi tablettiin, pohjautuvina etäpalveluina.
Asiasta nousi melkoinen myrsky ja jopa aluevaltuusto asettui yksissä tuumin vastustamaan ajatusta. Nyt päivätoimintakysymystä valmistellaan Pirhassa uudelleen.
Pirha haastoi mukaan päivätoiminnan ideointiin myös kuntia ja järjestöjä. Kunnissa ei kovin mielellään lähdettäisi mukaan, sillä palveluiden tuottaminen ja siihen käytettävät rahat ovat siirtyneet hyvinvointialueelle. Mikäli osa rahasta palautuisi kuntiin, sitä tietysti voitaisiin käyttää ikäihmisten hyväksi. Järjestökenttä on aktiivinen, mutta hajanainen. Koko maakunnan laajuista, yhdenmukaista palvelukonseptia, niistä ei ole tarjoamaan.
Aluevaalit ovat tulossa. Ehkä aluevaltuusto muisti tämän ilmaistessaan kielteisen kantansa suunnitelmiin. Mutta mitä tapahtuu vaalien jälkeen? Vieläkö muistetaan vanhusten olleen ”sydämen asia”. Nykyisten aluevaltuutettujen ajatukset eivät sido tulevia aluevaltuutettuja.
Varmasti vanhusten päivätoiminnassa voitaisiin tehdä yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen välillä. Esimerkiksi Punkalaitumella järjestöt tekevät jo nyt paljon vapaaehtoistyötä ikäihmisten hyväksi. Kunnassa toimii myös Pirhan Lähitori.
Voisiko näitä toimintoja saada synkrooniin, olisiko mahdollista luoda jopa jonkunlainen pilottimalli yhteistoiminnasta? Varmasti. Se vaatii vain ideoita, yksituumaisuutta ja aktiiveja. Ja ennenkaikkea rahaa. Siitä tuntuu olevan pula koko ajan.
» Takaisin arkistoon