Punkalaitumen kunnan umpisurkeat talousarvion lukemat ovat tilinpäätöksessä toistuvasti huomattavasti paremmat. Olisiko syytä irtautua ääripessimistisistä talousarvioista kohti realistisempia?
Sote-uudistuksen vihdoin toteuduttua ja hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa vuoden 2023 alussa tohistiin maamme kunnissa, kuinka paljon helpompaa on talousarvioiden laatiminen jatkossa. Kun sote-menot poistuvat, kunnissa on mahdollista ennakoida paremmin taloutta. Jos vertaa Punkalaitumen kunnan viime vuoden talousarviota ja tilinpäätöstä, pitänee olla eri mieltä.
Punkalaitumen kunta teki viime vuodelta hienoisesti ylijäämäisen tuloksen. Tulos oli kuitenkin yli 1,24 miljoonaa euroa parempi, kuin talousarviossa ennakoitiin. Tulot arvioitiin Punkalaitumella karkeasti alakanttiin, menot sentään lähes kohdalleen. Jälleen kerran ”verotulot yllättivät” ja ”valtionosuudet yllättivät”. Mukavia yllätyksiä toki näin päin, mutta kysyä voi myös: miksi?
Tälläkin palstalla on viitattu aiheeseen jo monta vuotta sitten. Kunnan talousarviot ovat ääripessimistiä ja ilmeisesti tehdään sen skenaarion kautta, jota armeijaslangissa kuvataan tilanteena, jossa pelikaani lentää turbiiniin.
Joka kevät on kiva tietysti yllättyä, että menikin paremmin kuin ennustettiin, mutta onko tämä ajattelu järkevää? Kuntalaisille kerrotaan vuodesta toiseen ennen joulua, että edessä ovat vaikeat ajat. Se vaikuttaa meidän jokaisen käsityksiin kotikuntamme talouden tilasta ja selviämismahdollisuuksista.
Tulevien päättäjien ja virkajohdon tehtäväksi jää miettiä, olisiko asennetta talousarviota kohtaa reivattava realistisemmaksi. Kukaan ei varmaan halua ajatella, että lukuja temmattaisiin kiireessä tai osaamattomuutta täysin hatusta.
Näin vaalien alla asiasta kannattaa ainakin keskustella!
» Takaisin arkistoon