Olemme Facebookissa!

30.01.2020 Vaikea yhtälö

Keskustelu ikäihmisten palveluiden laadun ja hintojen korotusten ympärillä kertoo paljon julkistalouden tilasta ja hyvinvointivaltion tulevaisuuden haasteista.

Ikäihmiset ovat viime aikoina toistuvasti nousseet esiin niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Sotesin alueella etenkin viime vuonna puhutti yksityisten vanhusten hoivapalveluita tuottavien yritysten toiminta. Tämä keskustelu on nyttemmin laantunut.


Viime viikolla Sotesin yhteinen sote-lautakunta päätti korottaa paikoin merkittävästikin kotihoidon ja asumispalveluiden asiakkaille tarjottavien tukipalveluiden maksuja. Esimerkiksi saunottamisesta veloitetaan jatkossa 27 euroa aiemman 8,40 euron sijaan. Kuinka moni ikäihminen mahtaa sen jälkeen saunoa asumipalvelun yksiköissä?


Päätöksen perustelut liittyvät julkistalouden vaikeaan tilanteeseen. Suomalainen hyvinvointivaltio on natissut liitoksistaan jo pidemmän aikaa, eikä tuolle natinalle näy loppua.


Miettikääpä, mikä tilanne on 20–30 vuoden kuluttua, jolloin hyvinvointivaltion tukiverkon kustantaa muiden mukana viime vuonna syntynyt ikäluokka. Edellisen kerran vastaava määrä vauvoja syntyi nälkävuosina 1860-luvun lopulla.


Suomella on edessään yhtälö, joka vääjäämättä tarkoittaa vaikeita rakenteellisia ratkaisuita sosiaaliturvaan. Ikäihmisten lisäksi ne tulevat koskettamaan myös muita: työttömiä, sairaita, lapsiperheitä. Kaikkia heitä, joiden hyvinvoinnista yhteiskunta on tähän asti kantanut vastuuta.

 

Evästeet