Olemme Facebookissa!

28.07.2022 Kulutustottumukset muuttuvat hintojen myötä

Hintojen nousu vaikuttaa kaupassa tekemiimme valintoihin ja näin ollen myös kulutustottumuksemme ovat muutoksessa.

Polttoaine, elintarvikkeet, vaatteet ja muut hyödykkeet, kaikkien näiden hinnat alkoivat nousta huimaa tahtia viime syksynä. Aluksi nousua tapahtui pikku hiljaa, mutta muutaman kuukauden sisään tahti on ollut hurjaa. Inflaation laukaisevana tekijänä toimi aluksi koronapandemia ja sen jälkeen vauhtia kiihdytti entisestään Venäjän hyökkäys Ukrainaan.


Hintojen nousu ei näy vain ihmisten kukkaroissa vaan myös heidän valinnoissaan, sillä moni joutuu miettimään niitä uudelleen. Useille meistä on esimerkiksi tärkeää suosia Suomessa tuotettua ja valmistettua ruokaa, mutta tuotteiden kallistuessa rinnalle alkaa nousta vastaavia ulkomaalaisia tuotteita.


Elinkustannusten kasvu aiheuttaa myös vaihtoehtojen määrän vähenemistä, sillä enää ei välttämättä ole taloudellisesti mahdollista valita sitä ekologisinta, eettisintä ja arvoihin parhaiten sopivinta tuotetta.

Valinnan varan pienentyminen ei koske pelkästään elintarvikkeita, vaan myös vaatteita ja muita hyödykkeitä. Monet tiedostavat muun muassa pikamuodin epäeettisyyden sekä -ekologisuuden ja pyrkivät siksi valitsemaan kestävästi tuotettuja vaatteita. Yleensä ne pysyvät pidempään käyttökelpoisina ja saattavat jopa säilyttää jälleenmyyntiarvonsa. Laadulla on kuitenkin hintansa ja silloin on mietittävä mihin on valmis panostamaan ja mistä taas pihistämään.


Vaikka kulujen kasvaessa yhä useammassa taloudessa joudutaan kiinnittämään huomiota arkipäiväisiin valintoihin ja jopa leikkaamaan kuluja pois, voidaan hintojen noususta kuitenkin löytää jotain positiivistäkin. Kaupassa ostopäätöksiä tekee harkitummin, eikä niin sanottuja heräteostoksia tartu enää yhtä usein matkaan.


Kulutustottumuksemme ovat jo pitkään olleet kestämättömät ja hiilijalanjälkemme aivan liian suuri. Ruokahävikin määrä pienenee, kun ostoksia harkitsee tarkemmin. Vaatekaupassakaan ei tule ostaneeksi paitaa, jota tulee käytettyä vain kerran. Näin kiittää niin kukkaro kuin luontokin.

 

Evästeet