Olemme Facebookissa!

27.05.2022 Kulttuuriteko

Sulo Uutto teki kulttuuriteon tallettaessaan lähes sata vuotta sitten käyttämänsä kameran lasinegatiivit. Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys on tekemässä kulttuuritekoa digitoidessaan kuva-aineiston kaiken kansan nähtäville.

Pienillä ratkaisuilla saattaa olla suuret vaikutukset. Punkalaitumella harrastajavalokuvaaja Sulo Uuton päätös säilyttää kaikki 1900-luvun alkupuolelta kameransa lasinegatiieihin tallentuneet kuvat, on jälkikäteen osoittautunut viisaaksi. Lasinegatiivit ovat nyt Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen omistuksessa ja niitä on viime vuosina ryhdytty digitoimaan.


Digitoinnin myötä kuvat ovat yhä enenevässä määrin myös kaiken kansan nähtävillä. Kaisa Kirkko-Jaakkola on niitä esitellyt suosituissa kuva-illoissa jo ennen korona-aikaa ja viimeisimmän hankkeen myötä noin 1 500 kuvaa löytyy Pirkanmaan maakuntamuseon Siiri-palvelusta. Näitä kuvia kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa!


Uutto kuvasi pääasiassa henkilöitä, mutta myös rakennuksia ja maisemia. On harmi, ettei kuvaaja tallentanut läheskään kaikkiin kuviin sitä, keitä kuvissa on. Osa kohteista on voitu jälkikäteen kyllä tunnistaa, mutta edelleen suuri joukko menneisyyden punkalaitumelaisia ja paikkoja  on vailla nimeä. Tietoja siis kaivataan ja suuri yleisö voi tässä auttaa käymällä kuvia katsomassa netissä.


Sulo Uutto eli vaatimattomasti mutta jätti jälkipolville lasinegatiiveillään erittäin merkittävän perinnön. Se oli kulttuuriteko, jota Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys nyt jatkaa huolehtimalla siitä, että ainutlaatuiset kuvat menneen ajan punkalaitumelaisista ja Punkalaitumesta ovat helposti katseltavassa ja tutkittavassa muodossa myös tänään ja tulevaisuudessa.

 

Evästeet