Olemme Facebookissa!

27.02.2020 Pitääkö olla huolissaan?

Koronavirus huolestuttaa laajalti maailmalla, myös täällä Suomessa. Tavalliselle kansalaiselle riittää tässä vaiheessa terveen järjen käyttö esimerkiksi matkasuunnitelmia tehtäessä.

Kiinasta Wuhanin kaupungista joulukuussa alkanut koronavirusepidemia huolestuttaa ympäri maailmaa. Virus on läheistä sukua SARS-virukselle ja onkin viralliselta nimeltään SARS-CoV-2. Sen aiheuttama tauti puolestaan on nimetty COVID-19:ksi, jonka  oireet muistuttavat influenssaa. Vaarallinen tauti on etenkin ikäihmisille ja perussairaille.


Koronavirus on viime päivinä synnyttänyt liki paniikinomaisia reaktioita myös Euroopassa. Italiassa kauppojen hyllyt tyhjenevät ihmisten hamstratessa ruokaa ja Espanjan Teneriffalla parikymmentä suomalaisturistiakin on asetettu karanteeniin hotellinsa alueelle.


Koronavirus aiheuttaa samanlaista huolta kuin aikoinaan lintuinfluenssa ja sikainfluenssa. Se voi pahimmillaan levitä pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. Suomessakin viranomaiset varautuvat tähän mahdollisuuteen. Sosiaali- ja terveysministeriö asetti alkuviikosta työryhmän ohjaamaan varautumista, jonka  THL on vakuuttanut olevan hyvällä tasolla.


Tavallisen suomalaisen tuskin kannattaa vielä yöuniaan menettää koronaviruksen takia mutta järjenkäyttö on sallittua pohdittaessa vaikka matkustamista alueille, joilla viruksen jo tiedetään olevan.

 

Evästeet