Olemme Facebookissa!

26.03.2020 Vapaus pahasta

Koronaepidemian leviämisen estämiseksi ihmisten liikkumista on rajoitettu. Tämä rajoittaminen pitää ottaa todestaan. Presidentti Niinistöä mukaillen se on vapautta pahasta.

Suomessa ollaan ottamassa käyttöön entistä järeämmät keinot taistelussa koronaepidemian leviämistä vastaan. Nyt ollaan säätämässä lakia, jolla rajoitetaan liikkumista Uudenmaan alueella. Tätä kirjoittaessa päätöstä asiasta ei vielä olla tehty. Ravintolat on sen sijaan päätetty sulkea.


Liikkumisen rajoittaminen on dramaattinen mutta samalla tehokas keino estää koronaviruksen leviämistä. Juuri tästä syystä hallitus jo viime viikolla kehotti riskiryhmiin kuuluvia omaehtoiseen karanteeniin. Tämä aiheutti tiettyä närää ja asiaan puuttui viime perjantaina myös presidentti Sauli Niinistö.


Tasavallan presidentti itsekin 70+ -riskiryhmään kuuluvana, muistutti aivan oikein, että karanteenin tarkoitus on suojella, ei sulkea. Edelleen Niinistö nosti esiin sen, että mitä harvempi riskiryhmiin kuuluva sairastuu koronavirukseen, sitä pienemmäksi jää terveydenhuoltojärjestelmän kuormitus. Erityisesti tapetilla ovat tehohoidon rajalliset resurssit.


Sen vuoksi on hyvä edelleen muistuttaa, jopa vedota kaikkiin suomalaisiin myös täällä Punkalaitumella: Ellei ole pakko liikkua, pysykää kodeissanne. Sen ei tarvitse tarkoittaa neljän seinän sisällä pysymistä. Pihaa voi siivoilla ja nurkkia kunnostaa. Luontoon saa, jopa kannattaa lähteä, samoin kävelylenkille. Yhteyttä voi edelleen pitää arjen viestivälinein, joten läheisistä ja ystävistäkään ei joudu luopumaan.


Kansakuntana selviämme sitä paremmin, mitä tehokkaammin koronaviruksen leviämistä ja tartuntojen määrää onnistutaan rajaamaan. Kuten presidentti sanoi, meillä on vapaus suojella itseämme pahasta.
Tsemppiä kaikille ja aurinkoisia kevätpäiviä!


Juha Aro


päätoimittaja

Evästeet