Olemme Facebookissa!

25.05.2023 Oikeutettu huoli

Eläinlääkäripula on valtakunnallinen ilmiö, joka vaatii kansallista huomiota. Sijaisjärjestelyillä ongelma ei pidemmän päälle ratkea.

Lounaisella Pirkanmaalla on jo pidemmän aikaa kärsitty eläinlääkäripulasta. Sastamalan kaupunki vastaa palveluiden tuottamisesta alueella ja avoinna oleviin virkoihin uusien eläinlääkärien rekrytointi on ollut hankalaa.


Kissan, koiran tai muun pienen kotieläimen omistajan kannalta tilanne ei ole välttämättä  ongelmallinen. Pieneläinklinikoita löytyy lähialueelta ja viimeistään Tampereelta. Sen sijaan karja- ja sikatiloilla ongelma on todellinen. Sairasta eläintä on hankala kuljettaa ja mikäli eläinlääkäriä ei paikalle saada, joudutaan tuotantoeläin lopettamaan. Tuotantoeläimen arvon menetyksen lisäksi tilalle aiheutuu kustannuksia ruhon asallisesta hävittämisestä.


Tällä hetkellä näyttää siltä, kesän osalta eläinlääkäripalveluiden saanti on Sastamalan alueella saatu ratkaistua jotenkunte. Ongelma itsessään on kuitenkin pitkäkestoisempi, eikä sitä ratkaista sijaisjärjestelyillä.


Ottajia valmistuville eläinlääkäreille riittää, sillä heille on kysyntää niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla.Rakenteellinen ongelma ei ratkea rekryn vippaskonsteilla, vaan siihen on etsittävä ratkaisua valtakunnallisesti.

 

Evästeet