Olemme Facebookissa!

24.03.2022 Ei vara venettä kaada

Ruokakomeron täydentäminen ja kotitarveviljely ovat helppoja tapoja varautua poikkeuksellisiin tilanteisiin.

Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan on Suomessakin herättänyt keskustelua tavallisten kansalaisten tarpeesta varautua poikkeuksellisiin tilanteisiin. Varautumista jouduimme pohtimaan jo keväällä 2020 koronapandemian rantautuessa Suomeen. Silloin ihmiset heräsivät täyttämään ruokakomeroitaan erilaisilla elintarvikkeilla ja tuolta ajalta on hyvin muistissa myös jälkikäteen suorastaan humoristiselta vaikuttava vessapaperin hamstraus.


Se, että jokainen tykönään miettii, miten on varautunut vaikkapa laajoihin sähkökatkoihin tai erilaisten sähköisten järjestelmien kaatumiseen, on tervettä maalaisjärjen käyttöä. Ei se tarkoita varautumista sotaan. Yhteiskunta on monella tapaa haavoittuva ja vaikkapa Tapaninmyrskyn kaltainen luonnonilmiö saa sen helposti epäjärjestykseen.


Viime aikoina on runsaasti puhuttu myös mahdollisesti edessä olevasta ruokapulasta. Siihenkin on mahdollista varautua kotikonstein. Ennen vanhaan juurikasmaa tontilla tai pihapellon laidalla oli tuttu näku. Nyt tämä puutarhaviljelykin kannattaa ottaa kevään ohjelmaan. Perunoiden, porkkanoiden, sipulin, lehtisalaattin, avomaankurkkujen ja tomaattien viljely ei vaadi muuta, kuin hieman viitseliäisyyttä.

 

Evästeet