Olemme Facebookissa!

23.06.2022 Journalistisin perustein

Presidentin ja pääministerin toive siitä, ettei heidän lapsistaan julkaistaisi kuvia mediassa on ymmärrettävä. Päätösvalta kuvien julkaisemisesta on silti aina medialla. Se tekee päätökset journalistisin perustein.

Presidentti Sauli Niinistön 4-vuotiaan Aaro-pojan kuvan päätyminen mediaan on synnyttänyt keskustelua siitä, oliko kuvan julkaiseminen tarkoituksenmukaista. Presidentti Niinistö ei selvästikään pitänyt kuvan joutumisesta kaiken kansan katseltavaksi. Pääministeri Sanna Marin otti kantaa asiaan toivomalla, ettei hänen omaa Emma-tytärtään kuvattaisi.


Presidentti ja pääministeri ovat tietysti instituutioita, mutta myös vanhempia, jotka haluavat suojella lapsiaan. Tässä mielessä toivomus yksityiselämän kunnioittamisesta lasten osalta on aivan ymmärrettävä.
Julkisuuden tai merkittävässä asemassa muuten olevien henkilöiden yksityisyydensuoja ei ole niin vahva, kuin tavallisen rivikansalaisen. Monet heistä myös ymmärtävän tämän. Tällaisten henkilöiden lasten tai muiden läheisten osalta tilanne onkin sitten hankalampi. Toiset ihmiset tuovat lapsiaan mediaan mielellään, toiset taas eivät.


Suomea pidetään sananvapauden mallimaana, jossa media saa toimia vapaasti lain asettamissa puitteissa. Tätä tosiasiaa vasten Niinistön tai Marinin kannanotot ovat vain toiveita. Ne eivät ole käskyjä, joita tulee yksiselitteisesti noudattaa.


Jokainen media käyttää tapauksissa omaa harkintavaltaansa ja pohtii, onko pääministerin tyttären tai presidentin pojan kuvan julkaiseminen asia, joka median seuraajien tietoon on saatettava. On luultavaa, että osa mediasta myös tulee sekä Niinistön että Marinin toivetta noudattamaan. Osa taas ei. Molemmat tavat ovat oikeita, kunhan päätös tehdään journalistisin perustein ja Suomen lakia, ei toimituksen ulkopuolista käskyä, noudattaen. Päätösvalta ja vastuu säilyköön edelleen toimituksilla.

 

Evästeet