Olemme Facebookissa!

23.03.2023 Kampen för Moder Svea

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi etenee Turkissa ja Unkarissa. Seuraavaksi suomalaisten tehtävä on lobata sitten Svea-mamman jäsenyyden puolesta.

Presidentti Sauli Niinistö kävi Turkissa ja kuten etukäteen arveltiin, vierailulla saatiin vahvistus sille, että Turkin parlamentti aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin. Unkarilta on myös ratifiointipäätös odotettavissa pikapuoliin. Ollaanko nyt maalissa?


Ei olla. Prosessi on edelleen käynnissä, vaikka hetkellistä helpotusta ehkä voimmekin tuntea. Vaikka omat asiamme etenisivätkin tästä eteenpäin suotuisasti, on Suomen tehtävä töitä myös sen eteen, että Ruotsin jäsenyys toteutuu.


Vaikka Suomen oma jäsenyys puolustusliitossa on se tärkein asia, täytyy muistaa, että alkuperäisenä lähtökohtana oli molempien naapurusten  yhtäaikainen jäsenyys. Natoon piti mennä käsi kädessä.
Molempien maiden turvallisuuden kannalta ratkaisu olisi ehdottomasti parempi, kuin toisen roikkuminen Nato-rannalla. Nyt lobbaamme siis Ruotsin puolesta ja kiritämme Svea-mammaa kohti Natoa.


Pohjolan turvallisuuden kannalta Suomen Ruotsin jäsenyys Natossa olisi selkeästi parempi vaihtoehto, kuin  se, että Ruotsi jäisi puolustusliiton ulkopuolelle. Maidemme välille on rakennettu laajaa sotilaallista yhteistyötä, jota olisi Natossa helpompi jatkaa. Todennäköisesti Nato-jäsenyyden myötä sekä Suomelle että Ruotsille lankeaa oma rooli Baltian puolustuksessa. Molempien ollessa Natossa, olisi taakanjako senkin tehtävän osalta mahdollista.

 

Evästeet