Olemme Facebookissa!

22.05.2020 Kanteenmaan kirous?

Kunnan suunnitelmat Kanteenmaan alueen teollistamiseksi eivät ole toteutuneet. Huonosti on käynyt myös julkisin varoin tuetuille hankkeille viimeisenä esimerkkinä Punkalaitumen Bioenergiayhtiö Oy:n konkurssi.

Taikauskoinen kanssaihminen saattaisi luulotella, että Kanteenmaan aluetta vaivaa jonkinlainen kirous. Siellä kun kunnan tekemät toimet tai julkista tukea nauttineet hankkeet eivät tahdo päästä maaliin asti.


Viimeisin osoitus tästä on Punkalaitumen Bioenergiayhtiö Oy:n ajautuminen konkurssiin. Nyt keskeneräinen biokaasulaitos seisoo tyhjillään kakkostien tuntumassa ja kilpailee tyhjillään olevan Majakan kanssa ohiajajien huomiosta.


Punkalaitumen kunnalla oli jo 1980-luvun jälkipuoliskolla kunnianhimoinen ajatus teollisuudelle tarjottavista tonteista Kanteenmaassa. Tämän vuoksi kunta osti valtatien tuntumasta maata. Viimeistään 90-luvun lama taittoi siivet näiltä ajatuksilta. Samaa uskoa oli myös pari vuotta sitten kunnan hankkiessa lisämaata.


Biokaasulaitoshanke vaikutti alkaessaan toteuttamiskelpoiselta. Kunta teki sen eteen omia esiselvityksiään ja yhtiö perustettiin paikallisin voimin. Laitetoimittajaa valittaessa ei valitettavasti voitu tietää, että valtion vahvasti tukema ja palkitsema yritys ei ollut aivan sitä, mitä annettiin ymmärtää. Paikallisten toimijoiden hyväksi on sanottava, että muuallakin Suomessa mentiin samaan vipuun.


Biokaasulaitoksen osalta pöytä Kanteenmaassa on nyt puhdistumassa mahdolliselle uudelle yrittäjälle näyttää kyntensä. Murtuuko ”Kanteenmaan kirous”, jää nähtäväksi.

 

Evästeet