Olemme Facebookissa!

20.10.2022 Syksyn lehtiä

Syksy on puutarhatöiden aikaa.

Syksyssä ollaan jälleen siinä vaiheessa, että kotipuutarhoissa ja omakotialueilla ihastutaan ja vihastutaan. Puunlehdet varisevat alas ja vaativat toimenpiteitä.

 


Lehtien haravointi on asia, josta jokaisella taitaa olla mielipide.

 


Joku innostuu ja oikein odottaa lehtitreenejä ja haravointiharkkoja. He ottavat hyötyliikunnasta kaiken irti. Himokompostoijalla saattaa olla useamman lehtikompostin järjestelmä, jossa eri vaiheessa olevien lehtikasojen kääntämisessä, uusien kompostien aloittamisessa ja  jo multaantuneiden levittämisessä saa koko syksyn kulumaan rattoisasti. Voivatpa lehdet omalta tontilta jopa loppua kesken.

 


Joku puolestaan kasaa lehdet urakkaluontoisesti peräkärryille ja kuskaa kunnan osoittamalle puutarhajätteen keräilypaikalle.

 


Sitten ovat ne, joita eivät syksyn lehden huoleta, vaan he käpertyvät mieluummin nojatuoliin lukemaan kirjaa ja odottavat sitä suurta syysmyrskyä, joka lennättää lehdet maan ääriin – tai ainakin naapurin tontille.

 


Onpa suhtautuminen haravointiin millainen tahansa, on yksi asia ainakin varma. Jo pienen lehtikasan haravoinminen saa positiivista liikettä niska-hartiaseutuun, sykkeen kohoamaan, punan poskille ja mielen virkeäksi. Kun haravointiurakan paloittelee pieniin osiin, eikä tavoitteena ole kerätä kaikkia lehtiä pois, on haravointi mukavaa puuhaa.

Evästeet