Olemme Facebookissa!

20.06.2024 Posti kurittaa paikallislehtiä

Posti on ilmoittanut tuntuvista jakeluhinnan korotuksista. Ne tulevat vaikuttamaan myös Punkalaitumen Sanomiin. Näyttää siltä, että digiloikan ottaminen on entistä ajankohtaisempi asia.

Posti ilmoitti kesän korvalla varhaisjakelun hinnoittelun muutoksista. Tässä tapauksessa muutoksilla tarkoitetaan jakeluhintojen suorastaan jäätävää korotusta. Postin uusi hinnoittelu kohdistuu erityisesti itsenäisiin paikallislehtiin, koska meillä ei ole käytössämme suurten konsernien vuosisopimuksia jakelusta. Punkalaitumen Sanomien kohdalla varhaisjakelu kallistuu heinäkuun alusta noin 65 % ja ensi vuoden heinäkuun alusta alkaen lopullisesti noin 96 %.


Jokainen ymmärtää, että tällainen korotus aiheuttaa paikallislehdissä taloudellisia ongelmia. Jakelukulut ovat viime vuosina nousseet muutenkin hurjaa tahtia, eikä nyt ilmoitettua korotusta enää kuitata ”poikuuden aikaisilla” pääomilla. Samaan aikaa ilmoittelu sanomalehdissä on vähentynyt ja tilaajamäärät laskeneet.


Punkalaitumen Sanomissa ei ole vielä tehty päätöksiä, miten korotuksiin reagoidaan, mutta jo nyt tilaajamme voivat valmistautua siihen, että varhaisjakelua tullaan mahdollisesti supistamaan tai se lopetetaan kokonaan, mikä on tietysti ikävä asia. Tilaushinta nousee vuoden vaihteessa aivan varmasti, sillä pelkästään Postin ilmoittaman korotuksen kattaminen tilausmaksuilla vaatii noin kymmenen euroa lisätuloa tilattua paperilehteä kohti. Kerromme tietysti hyvissä ajoin syyspuolella, millaisiin toimiin asiassa ryhdytään.


Paikallislehtien lukijat rakastavat paperista lehteä. Silti uudessa tilanteessa on mahdollista ottaa ”pakotettu digiloikka”.  Digilehdet ovat nykypäivää, ja vaikka aivan kaikki eivät niitä pystykään käyttämään, on valtaosalla välineet, joilla digimedian ääreen pääsee kätevästi. Jo nyt moni lukee Aamulehtensä tai Hesarinsa näköisversiona, miksei siis myös vaikkapa Punkalaitumen Sanomia.


Digilehti on sitä paitsi toimitusvarma, paikasta riippumaton ja paperilehteä edullisempi vaihtoehto pysyä tiedon äärellä.

 

Evästeet