Olemme Facebookissa!

19.05.2023 Finest future?

Mikäli Peter Vesterbackan visio toteutuu, opiskelee Punkalaitumen lukiossa tulevaisuudessa myös ulkomaalaisia nuoria.

Punkalaitumen lukiossa nähdään mahdollisesti syksyllä 2024 joitain ulkomaalaisia opiskelijoita todennäköisesti Aasian suunnalta, mikäli maanantaina visiitin kuntaan tehnyt visionääri Peter Vestarbacka sai markkinoitua ajatuksena kunnan päättäjille.


Suomessa tarvitaan ulkomaista työvoimaa, Suomessa tarvitaan koulutettua henkilöstöä eri aloilla, Suomen lukioissa tarvitaan opiskelijoita. Mikäli Vesterbackan pyytettömyyteen uskoo, on hän hyvällä asialla. Yrityksen ansaintalogiikkaa perustuukin konseptissa maksullisiin kielikursseihin, jotka ovat edellytyksenä opiskelupaikan saamiselle.


Ajatus oman lukion oppilasmäärän kasvattamisesta ulkomaisilla opiskelijoilla on houkutteleva, ja se voi olla aidosti ”hyvä juttu”. Paikallisesti mahdolliset haasteet käyttännön järjestelyistä onnistutaan todennäköisesti taklaamaan kohtuullisen helposti.


Kolikon toiselle puolelle on silti kurkistettava. Finest Future tekee bisnestä suomalaisella koulutusjärjestelmällä, jonka veronmaksajat rahoittavat. Kun koulutuksesta on ylitarjontaa, se ei ole aivan hirmuinen ongelma. Mutta entä sitten, jos köyhä valtio ryhtyy leikkaamaan toisen asteen koulutuksen valtionosuuksia? Silloin maksumiehen rooli lankeaa kuntaverona kuntalaisille.


Avainkysymys on sekin, miten kouluttajamaa  tai -kunta pääsevät kouluttamistaan hyötymään? Jäävätkö he rakentamaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa vai jatkavatko koulutusshoppailun jälkeen maailmaan tuuliin?


Tiettyä turvallisuudentunnetta asiasta paikallisesti päätettäessä luo toki se, että Finest Future -lukioita on Suomessa jo useita ja kokemukset ilmeisesti pääosin hyviä.

 

Evästeet