Olemme Facebookissa!

18.04.2024 Sittenkin kiinnostavat vaalit

Suomalaisten kiinnostus EU-vaaleihin on noussut. Myös äänestys vaaleissa koetaan tärkeäksi.

Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että lähestyvät EU-vaalit kiinnostavat 64 % suomalaisista. Aiemmin vaali-innostus ja samalla äänestysaktiivisuus ovat vaaleissa olleet laimeita. Tällä kertaa äänestäminen vaaleissa koetaankin sitten erittäin tärkeäksi, mikäli tutkimusta on uskominen.


Kiinnostuksen kasvaminen EU-vaaleja kohtaan on hyvä asia. Unionilla on ylikansallista valtaa, mikä on meillä Suomessakin nähty hyvässä ja pahassa. Kansan mielestä todennäköisesti useammin nimenomaan pahassa, on sitten kyse direktiiveistä tai budjetoinnista.


Turvallisuus on yksi EU-vaalien keskeisistä teemoista. Siihen nivoutuvat  myös EU:n puolustus sekä Ukrainan tukeminen sodassa Venäjää vastaan. Vaalien jälkeinen suhtautuminen Ukrainan tukemiseen riippuu siitä, kuinka paljon kannatusta vaaleissa erilaiset laitaoikeiston puolueet saavat. Näiden liikkeiden tukeminen henkisesti ja rahallisesti on osa Venäjän sotilasdoktriiniin kuuluvaa EU:n sisäiseen hajaannukseen pyrkivää hybridisodankäyntiä.


Vaalien muita teemoja ovat tutkimuksen mukaan myös ilmastonmuutos ja Euroopan tulevaisuus. Pelkästään niissäkin riittäisi pohdittavaa ilman Ukrainan sodan synnyttämiä hankalia ja globaaleja ulottuvuuksia.

 

Evästeet