Olemme Facebookissa!

16.09.2021 Suo vallankäyttöön viisautta

Punkalaitumen seurakunnan päättäjät joutuvat lähitulevaisuudessa pohtimaan muun muassa seurakunnan omistamien kiinteistöjen kohtaloa. Kiinteistöistä luopuminen aiheuttaa varmasti suuria tunteita.

Punkalaitumen seurakunnan päättäjille voi hyvällä syyllä toivoa otsikon mukaisesti, tutun virren sanoin, viisautta heidän pohtiessaan 382-vuotiaan seurakuntamme tulevaisuutta. Kullalla silattu ei ole kivinen ja kaita tie, jota pitkin kirkkokansa saa kulkea.


Tällä hetkellä seurakunnassa ei ole vakituista kirkkoherraa. Hyvällä yhteistyöllä Urjalan seurakunnan kanssa ja tuomiokapitulin myötävaikutuksella asiaan on kuitenkin löydetty ilmeisen toimiva ratkaisu toistaiseksi. Kuinka pysyvästä tilanteesta on kyse, jää nähtäväksi. Kirkkoherrakysymys ei ole ongelmista suurin.


Suurin ongelma on talous, johon liittyy keskeisesti seurakunnan melkoinen kiinteistöomaisuus. Ainoana selkeästi myönteisenä tästä joukosta nousevat esiin metsät. Niistä on sentään tuloja. Muista kiinteistöistä onkin sitten kuluja. Kirkko, seurakuntatalo, pappila ja leirimaja vaativat ylläpitoa. Todennäköistä on, että jostakin joudutaan luopumaan. Kirkko ei tietenkään tule myytävien listalle päätymään.


Leirimajasta on keskusteltu jo useita vuosia. Toiset olisivat sen valmiit myymään, toiset eivät suurin surminkaan. Tämä kuvaa hyvin ilmiötä, joka seurakunnan kiinteistöjen ympärillä vallitsee. Luopumispäätöksen tekeminen herättää suuria tunteita. Nyt valtaa käyttävän kirkkovaltuuston aikana tällaisia päätöksiä voidaan kuitenkin joutua tekemään, ja niihin on seurakuntalaistenkin syytä henkisesti varautua.

 

Evästeet