Olemme Facebookissa!

16.06.2022 Toteutettavaksi tehty

Punkalaitumen kunnalla on nyt uusi strategia. Sen toimivuus selviää ainoastaan käytännössä koeponnistamalla. Tahtoa strategisen ohjenuoran käyttöön kunnassa tuntuu tällä hetkellä olevan.

Strategia lyhyesti määriteltynä on suunnitelma, jolla tavoiteltu päämäärä pyritään saavuttamaan. Punkalaitumen kunnanvaltuusto hyväksyi viime viikolla uuden kuntastrategian, joka tähyää aina vuoteen 2030. Yhteisöllisyys, ympäristö ja yritysmyönteisyys ovat sen kulmakivet ja kokoava visio kotiin johtava Punkalaitumen polku.


”Strategialla on merkitystä vain silloin, kun se toteutetaan. Jokainen johtaja tietää, kuinka vaikeaa on varmistaa, että jokainen työntekijä ymmärtää strategiset tavoitteet ja toimii strategisesti auttaen visiota toteutumaan”, sanoo yritysten strategioiden implementoinnista tohtoriksi väitellyt Austrine Siletensky.
Silensky on oikeassa. Punkalaitumen kuntastrategia jää ”virattomaksi”, mikäli sen hyväksyneet päättäjät, viranhaltijat ja muut työntekijät eivät ylätason strategian ajatusta sisäistä tai noudata. Strategian vision implementointi, suomeksi puhutaan jalkauttamisesta, on sen vuoksi erittäin tärkeä jatko itse strategiaan johtaneelle prosessille.


On Punkalaitumella aiemminkin kuntastrategioita sorvattu ihan konsulttivetoisestikin. Näiden hengentuotteiden kohtaloksi on tullut unohtua. Eipä niihin ole viitattu päätöksiä tehtäessä sen paremmin perusteluissa kuin vastustavissakaan näkemyksissä.


Tällä kertaa tuntuu siltä, että ainakin johtavat päättäjät ja viranhaltijat ovat strategiaprosessin myötä vahvasti sitoutuneet luomaansa strategiaan, joten voisi odottaa, että sen henki näkyy kunnan päätöksenteossa tulevina vuosina.


Päättäjien kunnianhimosta prosessin kuluessa kertoo sekin, ettei mukana ollut palkattuja konsultteja. Tätä voisi Punkalaitumella pitää suorastaan seitsemäntenä ihmeenä, sillä joskus rivikuntalainen on joutunut päätymään sellaiseenkin käsitykseen, ettei kunnantalolla lamppua vaihdeta ilman ulkopuolista konsultoijaa.


Onko prosessista vedettävä jopa se johtopäätös, että kunnassa puhaltavat nyt uudet tuulet?

 

Evästeet