Olemme Facebookissa!

15.12.2022 Pakolle ei mitään voi

Kun Punkalaitumen Sanomat aloittaa ensi vuonna 114. vuosikertansa ja on ilmestynyt paikkakunnalla vuoden 1909 alusta lähtien, voi kai sanoa lehden olevan osa punkalaitumelaisuutta. Lehti ei ole kuitenkaan perinnejulkaisu tai kunnan lehti, vaan sitä kustannetaan liike-elämän lainalaisuutta noudattaen: tuloilla on katettava menot.

Paikallislehdissä on eletty tuskaisia aikoja monella rintamalla viime vuosina. Koronapandemia hiljensi ilmoitusmarkkinat, paperista on ollut pulaa, yleinen kustannustaso on noussut ja yhteisenä ilonamme on myös Posti, joka vuosittain korottaa lehtien jakelukustannuksia merkittävästi.

 

Postin aiheuttama päänvaiva on siitä kelju, että se tuntuu myös lehtien tilaajilla jakelun kangerteluna. Parempaa ei ole luvassa, sillä taas vuoden alusta jakelupäiviä tippuu pois alueittain. Vaikka palvelu ei parane, hinnat nousevat.

 

Kustannusten tasainen nousu näkyy, kuten kaikki tiedämme viime aikojen kokemusten perusteella, lopputuotteen hinnassa. Niinpä myös Punkalaitumen Sanomien tilaushinta nousee vuoden alusta. Korotus on yleisen elinkustannusindeksin nousun luokkaa eli kymmenisen prosenttia ja pakon sanelema. Mikäli lehti ei ”vedä sauhuansa”, ei meillä kohta ole paikallislehteä kotipitäjässämme.

 

Eihän tämä Punkalaitumen Sanomat ensi vuonnakaan kallis ole. Kuukauden lehtien hinta jää edelleen alle viiden euron ja yhden lehden hinnaksi tulee runsas euro. Silti korotukset ovat aina kenkkuja. Kun Punkalaitumen Sanomat aloittaa ensi vuonna 114. vuosikertansa ja on ilmestynyt paikkakunnalla vuoden 1909 alusta lähtien, voi kai sanoa lehden olevan osa punkalaitumelaisuutta. Lehti ei ole kuitenkaan perinnejulkaisu tai kunnan lehti, vaan sitä kustannetaan liike-elämän lainalaisuutta noudattaen: tuloilla on katettava menot. Kun ne ovat tasapainossa, voidaan yhteistä matkaa jatkaa ja kirjata muistiin punkalaitumelaista elämänmenoa, kuten on tehty 113 vuoden ajan.

 

Evästeet