Olemme Facebookissa!

15.09.2022 Tulisipa lämmin talvi

Energiakriisissä emme voi kuin toivoa leutoa talvea, miettiä omia energian kulutustottumuksiamme ja pelätä suurta sähkölaskua. Opetus on se, että Suomessa on entistä tarkemmin ryhdyttävä pohtimaan ratkaisuita energiaomavaraisuuden lisäämiseksi.

Tänä poikkeuksellisena syksynä on kerrankin syytä toivoa leutoa talvea. Muuten käsissämme on lähikuukausina sisätiloissa sekä äimistyttävän suuri sähkölasku että villatikkurit.


Sähkön hinta Suomessa on moninkertaistunut. Kaikkien sähkölaskussa tämä ei vielä välttämättä näy, mikäli määräaikainen sopimus on tehty ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Jotkut kuluttajat joutuvat jo nyt elämään karun todellisuuden kanssa.


Sallila Energian toimitusjohtaja Tarja Heinonen kehottaa ihmisiä säästämään sähköä ja varautumaan talvella sähkökatkoihin. Neuvosta kannattaa ottaa vaari. Taas kerran kyse on varautumisesta, jota olemme joutuneet opettelemaan jo koronasulkujen aikana.


Sähkölaskun summan pitäminen totutun suuruisena ei kuitenkaan onnistu edes säästämällä. Kallis sähkö on tosiasia määrittämättömään tulevaisuuteen. Hallitus on rakentanut tietyn kompensaatiopaketin, mutta sekään ei koske kaikkia kuluttajia. Nyt mitataan paljon puhuttua resilienssiä lompsan kustannuksella.


Jos emme halua mennä hattu kourassa koputtelemaan Kremlin ovia, on nyt käsillä olevasta kriisistä paljon opiksi otettavaa. Pikaratkaisua ei ole, mutta entistä määrätietoisemmin on etsittävä ja toteutettava keinot, joilla energiaomavaraisuutemme paranee. Harmi, että Suomessakin on tarttunut vouhotus, jolla halutaan kieltää puun käyttö lämmityksessä. Kansallinen energiavarantomme turve ehdittiin jo ajaa alas. Olisiko sekin syytä palauttaa takaisin energiakäyttöön?

 

Evästeet