Olemme Facebookissa!

15.02.2024 Maaseutu valitsi Stubbin

Maaseudulta ja kehyskaupungeista saatu kannatus nosti Alexander Stubbin Suomen tasavallan 13. presidentiksi.

Alexander Stubb valittiin Suomen tasavallan 13. presidentiksi sunnuntaina. Suoran kansanvaalin historiassa vuodesta 1994 lähtien ero toiseksi tulleeseen Pekka Haavistoon oli pienin, vain 98 663 ääntä.


Ennen vaalien toista kierrosta pohdittiin sitä, kumpi ehdokkaista saa ensimmäiseltä kierrokselta vapaaksi jääneet miljoona ääntä. Sitäkin mietitiin, viitsivätkö pettyneet ensimmäisen kierroksen ehdokkaiden kannattajat lähteä lainkaan vaaliuurnille?


Sunnuntaina saatiin vastaukset molempiin kysymyksiin. Stubb keräsi enimmät äänet ja kansa jaksoi äänestää, jos kohta äänestysaktiivisuus putosikin.


Jälkikäteen on aivan oikein analysoitu, että maaseutu ja kaupunkien kehyskunnat toivat Alexander Stubbille voiton. Hän vei ylivoimaisen enemmistön niistä paikkakunnista, joissa ensimmäisellä kierroksella hallinoivat Jussi Halla-aho tai Olli Rehn. Pekka Haavistoa suosivat isojen kaupunkien henkinen ilmapiiri ja demografia.


Presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, ei sisäpolitiikkaa. Sen vuoksi maaseutu tuskin saa Stubbilta palkintoa. Presidentti on kuitenkin myös arvojohtaja. Toivottavasti Alex siis muistaa, mitä toisen kierroksen kampanjan aikana puhui Suomen kiertäessään.


Pekka Haaviston ei tarvitse kolmansien presidentinvaalien tappiota hävetä. Hän teki hyvän kampanjan ja otti mahtavan loppukirin.


Toivottavasti kaksikon käymä taistelu näytti myös sen, että kampanjoida voi siististi ja kohteliaasti, ja toista arvostaen. Kaksikon toimintaa vasten peilattuna sosiaalisen median kirjoitukset Haaviston seksuaalisesta suuntautumisesta tai puheet siitä, että Stubbin valinta vie Suomen rappion tielle aiheuttavat lähinnä myötähäpeää.

 

Evästeet