Olemme Facebookissa!

14.07.2022 Stressi vie yöunet ja levollisen mielen

Stressi on inhottava, mutta hyvin yleinen vaiva. Sen kanssa voi kuitenkin oppia elämään ja sen lievittäminen on helppoa.

Koulutehtävän palautuspäivä häämöttää jo muutaman päivän päästä, eikä näytöllä ole kuin muutama hassu sana. Aloittaminenkin tuntuu jo ylitsepääsemättömän vaikealta, saatikka sitten itse tehtävä. Olo on stressaantunut eikä tunti tyhjän tiedoston tuijottamista helpota sitä yhtään.


Moni saattaa samaistua edellä mainittuun tilanteeseen. Kukapa meistä ei joskus olisi tuntenut oloaan stressaantuneeksi. Työkiireet, uusi elämäntilanne tai jokin merkittävä valinta on voinut viedä sekä yöunet että levollisen mielen.


Tämän inhottavan ja hyvin yleisen vaivan voisi luokitella jo melkeinpä kansantaudiksi. Jokainen meistä on todennäköisesti  taistellut sitä vastaan jossain kohtaa elämäänsä.

 
”Paineen alla parhaimmillaan” kuuluu sanonta, jota on saattanut yön pimeinä tunteina hokea itselleen. Pieni paine ajaa tutkimusten mukaan tekemään parhaansa, mutta entä kun puristava tunne rinnassa kasvaa hallitsemattomasti ja tehtävään tarttumisesta ei vain tule mitään.


Nopeasti sitä alkaa kyseenalaistamaan omaa itsekuriaan ja miettimään miten taas ollaan tässä tilanteessa. Se ei kuitenkaan johda ratkaisuihin, jotka helpottaisivat tilannetta.


Tietysti joskus on hyvä harjoittaa itsereflektiota. Toisin sanoen siis pohtia ja tarkastella omaa toimintaansa halutun lopputuloksen kannalta.


Tehokkain tapa stressin poistamiseksi on yksinkertainen. Tarttua tuumasta toimeen. Vaikka aloittaminen saattaa hirvittää ja tuntua vaikealta, on se kuitenkin ainoa keino tilanteen ratkaisemiseksi.


Yleensä pitkittäminen ja asian mielestä pois työntäminen vain lisäävät stressiä. Aina ei kuitenkaan pysty tekemään mitään, mikä helpottaisi oloa. Tällaisissa tilanteissa stressin kanssa on vain opittava elämään.
Onneksi on monia tapoja, joilla sitä voi helpottaa. Toiset haluavat rentoutua lukemalla kirjaa sohvan nurkassa, toisille taas hien pintaan saaminen auttaa lievittämään stressiä. Kokeilemalla löytää sen itselleen toimivimman tavan.


Tärkeintä kuitenkin on se, että stressin tunteeseen ei jää vellomaan. Stressi on siitä mukava vaiva, että se on yleensä kotikonstein hoidettavissa ja olo helpottaa suhteellisen nopeasti.

Evästeet