Olemme Facebookissa!

13.10.2022 Salaisuus kuvissa

Sulo Uuton vanhat valokuvat kiinnostavat ihmisiä. Porukassa kuvien katselu on mukavaa, vaikka kuvissa olevat henkilöt jäävätkin useimmiten vaille nimeä.

Valokuvaaja Sulo Uutto (1902–1986) tuskin arvasi, millaisen paikalliskulttuurin helmen tuli luoneeksi tallentaessaan Punkalaidunta kamerallaan 1900-luvun alkupuolella. Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen hallussa oleva kokoelma on  arvokas ja näyttää edelleen kiinnostavan kaikkia paikallishistoriasta innostuneita, sen verran runsaasti kuvien esittelytilaisuudet ovat väkeä vetäneet.


Uuton kuva-arkisto olisi vieläkin arvokkaampi, mikäli me jälkipolvet tietäisimme, keitä kuvissa on. Jotkut henkilöt ja monet paikat on tunnistettu, mutta kuvissa on edelleen runsaasti menneisyyden punkalaitumelaisia, joiden nimi tuskin koskaan tulee selville.


Nykytekniikka on mahdollistanut kuvien digitoinnin, jolloin ne ovat kaiken kansan nähtävinä. On suuri harmi, ettei kuvia ole aiemmin voitu saattaa esille. Silloin paikallishistoriamme olisi saanut entistä enemmän ”lihaa luiden ympärille”.


Kuviin perehtyneelle Kaisa Kirkko-Jaakkolalle on annettava suuri tunnustus. Hänen intonsa ansiosta meillä muilla on mahdollisuus tutustua kuviin. Vaikka kuvat ovat kaikkien katseltavissa Tampereen maakuntamuseon Siiri-tietopalvelussa, on vanhojen kuvien katselu yhdessä antoisampaa. Räknäämisen lomassa kuulee monta mielenkiintoista tarinaa ihmisistä ja paikoista, vaikka kuvien kasvot jäisivätkin tunnistamatta.

 

Evästeet