Olemme Facebookissa!

13.01.2022 Susi on tullut jäädäkseen

Punkalaitumella on susireviiri. Se on tullut jäädäkseen.

Vielä parikymmentä vuotta sitten oli paikallislehdessä uutisoinnin arvoinen tieto, jos pitäjässä oli havaittu suurpeto. Tänään suden tai ilveksen jäljen löytäjä ei sivuille pääse. Sen verran runsaasti suurpetoja Punkalaitumella liikkuu.


Ilveksiä Punkalaitumella on ollut jo vuosia. Uudempi tulokas on susi. Reviiriä perustava alfapari saapui paikkakunnalle muutama vuosi sitten ja ensimmäinen pentue syntyi vuonna 2018. Sen jälkeen pentuja on syntynyt joka kevät. Luonnonvarakeskus tunnisti näistä viime vuonna kahdeksan eri yksilöä.


Riistanhoitoyhdistyksen nimeämät petoyhdyshenkilöt kirjaavat petohavaintoja. He ovat usein metsästäjiä, mutta petoyhdyshenkilöinä he toimivat Luonnonvarakeskuksen toimeksiannosta. Eivät metsästäjinä. Ilman heidän työtään tieto maamme suurpetokannasta ei olisi niin kattava, kuin se nyt on.


Sosiaalisessa mediassa petoyhdyshenkilöitä moititaan, usein jopa maalitetaan. Työllään he kuitenkin kaventavat kuilua, joka suurpetojen ja ihmisten välissä on. Kun susilaumaa on muutaman vuoden seurannut, huomaa että myös heillä on oma paikkansa luonnossa.   Susi on utelias ja leikkisä eläin, ainakin omien havaintojeni perusteella. Totta kai se on myös peto, mutta ehkä me mahdumme molemmat Punkalaitumen rintamaille.

 

Evästeet