Olemme Facebookissa!

12.10.2023 Pinnan alla

Itämerellä pelataan nyt vaarallista peliä.

Agit-Prop lauloi aikoinaan kauniisti Itämerestä rauhan merenä. Viime vuosina Itämeren rauha on turvallisuuden näkökulmasta kokenut muutoksen. Vuodesta 2014 lähtien jännitteet ovat lisääntyneet ja sotilaallinen läsnäolo alueella kasvanut.


Suomelle Itämeri on äärimmäisen tärkeä monessa suhteessa. Itämeren kautta liikkuvat tavarat, tieto ja ihmiset. Silmiin näkyvää osaa edustaa esimerkiksi kauppamerenkulku. Pinnan alla puolestaan kulkee kaapelia ja putkea, jos jonkin näköistä.


Sunnuntain varhaisina tunteina Suomenlahdella tapahtui jotain, josta skenaarioita on maalailtu pidemmän aikaa. Suomen ja Viron välinen kaasuputki vaurioitui, samoin tietoliikennekaapeli. Kuinkas näin kävikään?


Itämerellä pelataan nyt vaarallista peliä. Suomen mahdollisuudet valvoa kriittistä infraansa alueella ovat rajalliset. Hyvä, jos omat aluevedet pysyvät jotenkuten näpeissä.


NordStream-kaasuputken räjähdyksestä on kulunut jo yli vuosi, eikä tekijää ole tavoitettu. Voi olla, että samoin käy nytkin, vaikka tekijän soisi nopeasti löytyvän. Oli se sitten kuka tahansa.

 

Evästeet