Olemme Facebookissa!

12.05.2022 Onnistunut sato – yhteinen etu

Kylvötöiden käynnistyessä ja talven aiheuttamien syysviljatuhojen paljastuessa on kuluvalta satokaudelta toivottava hyvää tulosta. Se on sekä maatalousyrittäjän että kuluttajan etu.

”Kyllä mää korren saan kasvaan. Luoja tekkee sitten tähkälle, mitä tahtoo.”, tuumi entinen laitumelaismies, kun joku ihasteli hänen oraspeltoaan. Viime talven jäljiltä syysviljamaissa ei kovin runsaasti ihasteltavaa löydy. Talvikeleistä kasvuaan jatkamaan selvisi vain osa syksyllä kylvetyistä siemenistä.


Ruokakriisin mahdollisuudesta on puhuttu entistä isommin otsikoin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Perinteinen vilja-aitta ei tule tuottamaan satoa samalla tavalla kuin rauhan aikana. Erityisesti ilmiön vaikutukset näkyvät Lähi-idässä ja Afrikassa, uumoillaan.


Suomi ei ole viljantuotannon suurmaita, mutta vaikutuksensa niin kansallisella kuin globaalillakin viljasadolla on myös meille. Tällä hetkellä kotimaisen viljan hinta on noussut huimasti. Jopa kaura tonnihinta on ylittänyt 400 euron rajan.


Vilja on tärkeä osa ravintoketjua. Ihmisten pöytiin se kulkeutuu jatkojalostettuna monessa muodossa. Viljan korkeasta hinnasta kärsivät muun muassa sellaiset tuotantotilat, jotka joutuvat käyttämään runsaasti ostorehua eläinten ruokintaan. Lihan tai maidon hinta ei ole noussut samaa tahtia tuotantopanosten kanssa. Tässä asiassa katseet suuntautuvat pariin suureen kauppaketjuun ja lihanjalostamoihin.


Maatalous on Suomessa ahtaalla. Noussut viljan hinta tukee erityisesti viljatilojen selviämistä, mutta ei edelleenkään kata polttoaineen, lannoitteiden ja muiden tuotantopanosten hinnan nousua. Tätä tosiasiaa vasten on enemmän kuin toivottavaa, että Luoja tekisi tänä kesänä todella isänmaallisen teon ja kasvattaisi viljankorteen myös täyteläisen tähkäpään. Se olisi maataloustuottajan ja kuluttajan, ja koko Suomen, etu.

 

Evästeet