Olemme Facebookissa!

11.03.2021 Poikkeuksellinen vaalikevät

Kuntavaalien ehdokaslistat jätettiin vaalilautakuntien käsittelyä varten tiistaina. Poikkeuksellisen ja suorastaan historiallisen tilanteesta tekee se, että maan hallitus päätti asiantuntijoita kuultuaan siirtää vaalit kesäkuulle.

Aiemmin ne oli tarkoitus järjestää huhtikuun puolivälin tienoilla. Vaalien siirtämistä perustellaan koronapandemialla. Siirrolla halutaa luoda turvallisemmat puitteet kansalaisille lähteä vaaliuurnille.

 

Punkalaitumella puolueet saivat haalittua kasaan 44 ehdokasta neljälle eri listalle. Määrä on vähäisempi kuin neljä vuotta sitten.

 

Jos katsoo vähän pidemmälle taaksepäin 2000-lukua. Esimerkiksi vuoden 2004 vaaleissa ehdokkaita paikkakunnalla tasan 80 eli lähes puolet enemmän kuin nyt. Silmiin pistävää tiistaina julkistetuissa listoissa on myös naisten vähäinen määrä. Heitä on 15.

 

Tämä hankaloittaa esimerkiksi tasa-arvopykälien noudattamista ja sitä, että jäseniä toimielimiin joudutaan etsimään ehdokaslistojen ulkopuolelta. Puolueissa myönnettiin, että ehdokashankinta oli muutenkin vaikeaa. Tätä on kyllä ennakoitukin, sillä monelle kynnys lähteä päättäjäksi on korkea.

 

Se kun tarkoittaa asettumista alttiiksi muun muassa jatkuvalle arvostelulle, joka monissa tapauksissa on raakaa ja rumaa. Hankalaa on myös vaalikampanjointi koronarajoitusten aikana.

 

Toreilla ei voida tavata. Sosiaalisen median lisäksi on syytä muistuttaa, että hyvä kampanjointiväline on myös oma paikallislehti. Se tavoittaa nekin, jotka pysyttelevät somemaailman ulkopuolella.

 

Juha Aro

Evästeet