Olemme Facebookissa!

10.08.2023 Koulut käyntiin

Koulujen alkaessa voidaan Punkalaitumen kouluolojen sanoa olevan hyvällä tolalla. Pienenevät ikäluokat haastavat kuitenkin nykytilannetta tulevaisuudessa.

Varma merkki vääjäämättömästi lähestyvästä syksystä saatiin Punkalaitumella tiistaina koulutyön käynnistyessä. Valtaosalle oppilaista kyse on palaamisesta lomien jälkeen tuttuun kouluun. Esikoulun aloittaneille ja peruskoulun yläluokille siirtyville muutos on sitten hieman suurempi.


Punkalaitumella perusopetusta järjestetään kolmessa koulussa. Keskuskoululla ja Pohjoisseudulla opetusta annetaan alemmille luokille ja uudehkolla yhteiskoululla yläluokille. Kuten toisaalla lehdessä olevasta jutusta käy ilmi, alkavat ikäluokat olla Punkalaitumella melko pieniä. Esikoulun aloittavia ei ole yhteensä kuin 18.


Valitettava tosiasia on, että pienet ikäluokat haastavat jatkuvasti päättäjiä asukasmääriltään taantuvissa pitäjissä. Punkalaitumella on tällä hetkellä erittäin toimiva ja käyttäjiltä kiitosta saanut konsepti, jossa tarjolla on keskipitäjän koulun lisäksi kyläkoulu. Näin soisi tietysti jatkuvan, vaikka oppilasennusteet kertovat päinvastaista kieltään tulevaisuudesta. Oppilasennusteet ovat onneksi takavuosina osoittaneet taitonsa heittää myös niin sanottua ”härän pyllyä”.


Lukiossa opiskelijoita on opintojen alkaessa 65. Määrään voi olla kohtuullisen tyytyväinen. Kun lukiomme on viime vuosina niittänyt mainetta vahvoilla opintotuloksilla ja kun suunnitelmissa on myös ulkomaisten opiskelijoiden ottaminen koulutusta saamaan, tuntuu siltä, että lukion tulevaisuus on lähivuosina turvattu. Ellei valtion suunnalta ole tarjota toisen asteen koulutuksen tukeen liittyviä ikäviä uutisia.

 

Evästeet