Olemme Facebookissa!

10.05.2024 Kirkko keskellä kylää

Punkalaitumen 250-vuotias kirkko on paitsi historiallisesti arvokas rakennus, se on myös pitäjän maamerkki ja osoitus punkalaitumelaisesta "ittellisyydestä".

Punkalaitumen kirkko täyttää tänä kesänä 250 vuotta. Pitäjän keskeinen maamerkki on Punkalaitumen vanhin rakennus, ja sitä  on huolella vaalittu vuodesta 1774.


Punkalaitumen nykyistä kirkkoa edeltänyt kirkko paloi salaman sytyttämänä heinäkuussa vuonna 1773. Tämä tapaus päätyi arkkiveisuun asti.


Seuraavana vuonna valmistunut kirkko ei ollut aivan sellainen, kuin rakennusmestari Biörman oli suunnitellut tai millainen kirkko on nykyisin. Kellotapuli ei ole barokkityylinen, kuten piirustuksissa ja se on myöhemmin yhdistetty kirkkorakennukseen, samoin kuin kaksi alunperin erillistä sivueteistä. Näillä toimenpiteillä kirkko hahmottui nykyiselleen, tutunoloiseksi suomalaiseksi ristikirkoksi.


Kirkon rakentaminen 250 vuotta sitten oli paikallinen voimainponnistus. Koska ulkopuolisen avun ehtona oli kivikirkon rakentaminen, kokosivat paikalliset isännät rakennuspuut omista metsistään ja tekivät itse ns. karkean rakennustyön. Torpparien hommaksi jäi kattopaanujen teko. Tämä ”ittellisyys” kertoo jotain perin tuttua ja nykypäivään säilynyttä punkalaitumelaisesta mielenmaisemasta.

 

Evästeet