Olemme Facebookissa!

09.12.2022 Sinipunaa pukkaa?

Kun vaaleihin on aikaa alle viisi kuukautta, näyttää siltä, että Suomeen pukkaa vahvasti sinipunaista hallitusta.

Hallitus on kriisissä. Hallitus on ollut viime kuukaudet kuin vuotava sota-alus. Tässä pari nopeasti poimittua otsikkoa, joilla nykyisen hallituksen tilaa on kuvattu mediassa. Rivit ovat rakoilleet Sanna Marinin luotsaamassa viisikossa viime aikoina oli sitten kyse saamelaislaista, luonnonsuojelulaista tai  EU:n ennallistamisasetuksesta.


Hallituksen toiminnassa näkyvät tällä hetkellä lähestyvät vaalit ja keskustan surkeat kannatusluvut. Keskustan irtautuminen muutamissa asioissa hallituksen linjasta on oman profiilin nostoa, joka ei Ylen julkaisemien kannatuslukujen valossa ainakaan vielä näy. Päinvastoin, puolue rämpii syvällä suomalaisessa poliittisessa suossa. Myöskään vihreiden ei kannata keulia omilla kannatusluvuillaan.


Gallupjohtajien eli kokoomuksen, demarien ja perussuomalaisten suurin murhe taitaa tällä hetkellä vaalien lähestyessä olla se, miten pitää nykyiset asemat ja kannatusluvut. Gallupkärki kokoomuksen puheenjohtajalla Petteri Orpolla on pääministeri-Audin takapenkin mukava tuntuma jo takalistossaan, mutta hallitusneuvottelujen alkaessa aika vähän vaihtoehtoja hallituskoalitin osalta. Perussuomalaisten paikka olisi hallituksessa, mutta ellei se nouse vaalien voittajaksi, saattaa oppositioura jatkua. Puolueen kriittinen EU-linja ei sovi kokoomukselle ja varsinkaan vasemmistodemareille perussuomalaiset eivät taatusti kelpaa hallituskumppaniksi.


Kun vaaleihin on aikaa alle viisi kuukautta, näyttää siltä, että Suomeen pukkaa vahvasti sinipunaista hallitusta. Apupuolueet ovatkin sitten toinen asia. Niistä RKP:n hallitustie näyttää juuri nyt sileimmältä.

 

Evästeet