Olemme Facebookissa!

09.09.2021 Peurapitäjä

Punkalaidun on peurapitäjä. Kuluvalla metsästyskaudella käytössä on jälleen kerran ennätysmäärä kaatolupia.

Punkalaidun on vuosikymmenet ollut yksi valkohäntäpeuran levinneisyysalueen keskeisiä seutuja. Kanta on aina 1970-luvun loppupuolelta ollut vahva ja 2000-luvulla peuramäärät ovat nousseet aivan uusiin lukemiin. Kanta on reaaliaikaisen seurannan ja jälkikäteen arvioiden varovaisen  metsästyksen seurauksena päässyt runsastumaan niin, että moni maanomistaja ja tiellä liikkuja on tuskastunut. Aivan syystä.


Viimeisten vuosien aikana peurakantaa on yritetty laittaa kuriin tehometsästyksellä. Tilastoissa ennätyksiä on lyöty metsästyskaudesta toiseen. Syyskuun alussa alkaneen jahtikauden ensimetreillä näyttää siltä, että tavoitteessa on ainakin osittain onnistuttu. Peuroja on todella vähemmän, mihin aiemmin on totuttu. Silti tihentymiä löytyy edelleen varsinkin, mitä edemmäs kohti Vesilahden–Urjalan suuntaa paikkakunnalla kuljetaan.


Peurojen todellisen määrän arviointi on ollut vuosikausia retuperällä. Jahtikauden jälkeen metsästäjien antama kanta-arvio on ollut poikkeuksetta alakanttiin. Tänä syksynä Riistakeskus kehottaa peuranmetsästäjiä ilmoittamaan havaintonsa Oma riista -palvelussa reaaliajassa. Se kirkastaa tilannekuvaa peuran osalta ja antaa nykyistä todellisemman kuvan siitä, missä ja minkälaisia ”Amerikan lahjoja” Punkalaitumellakin asustaa.

 

Evästeet