Olemme Facebookissa!

08.12.2023 Niukkuutta luvassa

Edes koiraveron määrääminen ei tule lähivuosina helpottamaan Punkalaitumen kunnan taloudellista tilannetta. Jaettava on niukkuutta ja laadittavana säästölistoja.

Kuntien taloustilannetta tarkastellessa voisi Raamatun Saarnaajaa siteeraten todeta, ettei ole mitään uutta auringon alla. Jaettavana on niukkuutta ja luvassa tiukkaa talouskuria. Hyvinvointialueiden perustaminen paransi talouden ennustettavuutta, mutta  sote-menot nielevät valtion rahoja sen verran runsasti, että kuntien valtionosuuksia tullaan lähivuosina pienentämään.


Kunnanvaltuuston käsittelyyn 18.12. tuleva talousarvio on yli 1,2 miljoonaa euroa alijäämäinen. Arvioidut menot ja tulot ovat jotenkin tasapainossa, vaikka vuosikate painuukin 38 000 euroa pakkaselle. Lähes 1,26 miljoonan poistot vievät tuloksen reilusti alijäämäiseksi. Miljoonaluokan poistot jatkuvat myös lähivuosina. Menopuolella näkyy myös korkojen nousu. Kun kunnan korkomenot vuoden 2022 tilinpäätöksessä olivat runsaat 47 000 euroa, kirjataan niitä ensi vuodelle yli 181 000.


Punkalaitumen kunnan taseessa on noin 5,4 miljoonaa euroa puskuria. Ensi vuoden talousarvion tunnusluvuista on  kuitenkin helppo päätellä, että mikäli Punkalaitumen kunta ei halua valua kriisikuntien joukkoon tulevina vuosina, on säästöjäkin mietittävä. Toinen asia on, pystyvätkö virkamiehet ja pättäjät löytämään satojen tuhansien menoleikkaukset. Siinä ei nimittäin enää ”juustohöylä” toimi, eikä tulopuolta paikata edes koiraverolla.

 

Evästeet