Olemme Facebookissa!

07.05.2020 Oppilashuolto edellä

Päätös peruskoulujen siirtymisestä lähiopetukseen on tehty hallituksessa oppilashuollollisin perustein.

Hallitus päätti viime viikolla, että maamme peruskouluissa siirrytään lähiopetukseen 14.5. Näin yhdeksän luokka-astetta palaa koulunpenkille usean viikon etäopetuksesta joiksikin päiviksi ennen kesäloman alkamista.


Opetuksellista perustetta koulujen avaamiselle löytävät harvat. Monet opetuksen ammattilaiset näkevät, että parin viikon lähiopetuksella ei tilanteessa ole juurikaan merkitystä.


Hallituksen päätös on sen sijaan tehty oppilashuollon näkökulmasta. Kuluneiden viikkojen aikana on niitäkin oppijoita, joita koulut eivät ole tavoittaneet. Heidän osaltaan tilanne on siis hyvä ”päivittää”. Lähiopetuksen aikana taataan kaikille myös säännöllinen lämmin ateria edes kerran päivässä.


Kouluille lähiopetukseen siirtyminen poikkeustilanteessa on hankalaa, sillä luokat olisi pidettävä erillään turvaetäisyydet huomioiden aina ruokailua myöden. Toinen kysymys on, miten pitkien etäisyyksien Suomessa koulukuljetus onnistuu järjestää ilman, että eri luokkien oppilaat ovat samassa suhteellisen pienessä tilassa yhtä aikaa. Se lienee käytännössä mahdoton tehtävä.


Punkalaitumella koulujen avaaminen ei varmaan ole uhka oppilaiden tai henkilökunnan terveydelle. Monissa muissa kunnissa tilanne on toinen ja huoli kouluissa oppivien ja työskentelevien terveydestä aito.

 

Evästeet