Olemme Facebookissa!

06.08.2020 Tarinat ovat paikallishistoriaa

Paikallisyhteisössä elävien ihmisten elämänkokemukset ovat osa yhteisön historiaa. Sen vuoksi niiden tallentaminen olisi tärkeää.

Yli-Kirralla vietetyn Punkalaitumen Päivän kotiseutujuhlan tervetulosanoissa Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää nosti esiin elämäntarinoiden merkityksen osana paikallista historiaa. Sillanpää kannustikin ihmisiä jättämään jälkipolville jossain muodossa muistoja eletystä elämästä.


Useimmilla meistä on tapana ajatella itsestään ja elämästään vaatimattomaan sävyyn. Samasta syystä voi elämäkerrallisten tuotosten tekeminen tuntua liialta itsekorostukselta. Näin ei kuitenkaan ole.
Kuten monesti on huomattu, aiempien sukupolvien elämä kuitenkin kiinnostaa jälkipolvia ja valtaosa ihmisistä arvostaa omia juuriaan. Tästäkin syystä tarinoiden soisi säilyvän.


Paikallishistorian kannalta jälkipolville jäävät tarinat elämästä ja tapahtumista ovat merkittävä lähde. Ne ovat tärkeitä myös historiantutkimukselle.


Vaikkapa Punkalaitumen menneisyyden asiat ja ilmiöt eivät välttämättä avaudu kunnan arkistojen tai edes paikallislehden sivuilta. ”Lihaa luiden ympärille” tuovat nimenomaan aikalaiskokemukset.

 

Evästeet