Olemme Facebookissa!

06.05.2021 Virkatalon vaikeus

Haukankoskella tyhjillään oleva päärakennus aiheuttaa päänvaivaa kuntapäättäjille. Mistä valtavan suuriin ja korjausta vaativiin tiloihin löydetään sopivaa käyttöä tai ostaja?

Porin Rykmentin varusmestarin virkatalo Haukka on vuosikymmenten saatossa muuntunut moneksi. 1920-luvulla alueelle sijoitettiin Työlaitos, joka myöhemmin muuttui päihdehuoltolaksi ja sitä kautta vastaanottokeskukseksi. Punkalaitumen kunnan haltuun se ajautui vuosituhannen vaihteen tienoilla.


Nyt Haukankoskeksi nimetyn kompleksin 6 600 neliöinen päärakennus on tyhjillään ja kunnassa mietitään, mitä sille pitäisi tehdä.


Haukankosken päärakennuksessa on kaksi merkittävää ongelmaa sen jatkokäyttöä suunniteltaessa. Ne ovat koko ja kunto. Neliömäärä on sellainen, että sinne mahdollisesti tulevan toiminnan olisi oltava erittäin isoa. Rakennuksen korjaaminen hyvään käyttökuntoon taas nielisi rakennusalasta mitään tietämättömänkin laskupään mukaan miljoonia.


Aikoinaan, kun kunta oli ostamassa Haukankoskea, eräs kuntapäättäjä sanoi, ettei ostaisi sitä eurollakaan. Vastaanottokeskustoiminnan aikana alue tuotti kunnalle, mutta jätti samalla suuren korjausvelan, koska vain välttämätön vähä tehtiin.


Haukankoski on dilemma. Tyhjillään se nielee kunnan varoja, purkaminen olisi sekin hintavaa ja jo sinällään kova ratkaisu. Myynti on yksi vaihtoehto, mutta se vaatii markkinointia. Se taas ei vuosien saatossa ole ollut kunnan vahvuus.

 

Evästeet