Olemme Facebookissa!

03.03.2022 Stunde null

Kremlin harhainen sotaretki antaa meille oikeuden puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Naamiot on riisuttu ja edessämme ovat kylmät, sodan kasvot, kuvaili presidentti Sauli Niinistö.  Niissä kasvoissa on menneisyyttä ja pelkoa tulevaisuudesta. Ilmeetöntä väkivallan oikeutusta väärin perustein.


Suomi on tuntenut raskaina uhreina vuosina 1939-1944 geopoliittisen asemansa. Nyt rajan kiroja koetaan Ukrainassa. Geopolitiikalle emme voi mitään. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kuitenkin helpottaa meitäkin. Voimme kerrankin puhua asioista niiden oikeilla nimillä.


Natsi-Saksan kärsiessä tappion toisessa maailmansodassa, ottivat saksalaiset käyttöön käsitteen Stunde null. Hetki, josta oli aloitettava uudelleen rakentaa maata. Me olemme tänään samassa tilanteessa. Vuosikymmeniä nimeämättä jäänyt uhka on konkretisoitunut: Venäjä, Venäjä ja Venäjä.


Ukrainan käymä taistelu on jälleen kerran osoittanut, että hyökkääjän oikeus on kiistettävissä. Tahto on voimakkaampi rautaa. Viime päivien kokemuksista voi vetää myös sen johtopäätöksen, että varautuminen on syytä aloittaa jo niin sanotun syvän rauhan aikana. Siinä me suomalaiset olemme onnistuneet.


Poliitikoiltakin on löytynyt yhteinen näkemys turvallisuusympäristön muutoksesta. Suomi on todennäköisesti vuonna 2023 Naton jäsen.


Kiitos harhaisen Kremlin.Juha Aro
Päätoimittaja

Evästeet