Olemme Facebookissa!

Veroruuvi kiristyy

Punkalaitumen kunta nostaa veroäyriä. Kuntalaisten verotaakka kasvaa, vaikka tämä tosiasia jäikin sote-kohun varjoon. Nostoa perustellaan heikoilla talousarvionäkymillä.

Kunnanvaltuuston maanantaisessa kokouksessa suurimman huomion ja kirpeimmät kommentit, somessa totta kai, saivat Pakarin hoivatilojen vuokraaminen. Moni puhuu termillä ulkoistaminen, mikä on sinällään harhaanjohtava. Kunta päätti vuokrata tilat, ulkoistamisesta päättää Sotesi.


Vuokraamispäätöksen, joka on jo ehditty leimata kunnan kuoliniskuksi, varjoon on jäänyt se, että punkalaitumelaisten veronmaksajien kukkarolla käydään ensi vuonna entistä raskaammin. Valtuusto nimittäin päätti nostaa veron 22 prosenttiin.


Puolen prosentin korotusta perustellaan talousarvion laadinnassa esiin tulleilla näkymillä. Alijäämää on tässä vaiheessa kurottavana yli kaksi miljoonaa. Veronkorotus lisää tuloja 200 000 euroa.


Pitääkö kuntalaisen olla huolissaan? Veronmaksajana kyllä. Jo nyt kuntaveroa kerätään korkealla prosentilla ja tuo prosentti nousee edelleen. Toisaalta tällä verokertymällä kunta tuottaa niitä palveluita, joita me käytämme oli sitten kyse sairaista, vanhuksista, lapsista tai aikuisista. Julkisia palveluita ei kustanna kuuluisa ”jokumuu”, vaan me veronmaksajat.


Entä pitäisikö kuntamme tulevaisuudesta olla huolissaan talousarvion karujen lukujen valossa? Ei vielä. Talousarvio on nimensä mukaan kokoelma arvioituja tuloja ja menoja. Lukuja rukkaamalla sen voi saada näyttämään yhtä lailla ali- kuin ylijäämäiseltä, vaikka realismiin tietysti on lukujen pyörittelyssäkin pyrittävä. Alijäämäisiä talousarviota on laadittu ennenkin Punkalaitumella. Todellisuus paljastuu hiljalleen osavuosikatsauksista ja lopullisesti tilinpäätöksestä.

 

Evästeet