Olemme Facebookissa!

29.06.2017 Pitkissä liemissä

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisen tiellä on jälleen kerran esteitä. Yksi vähimmistä ei ole Suomen perustuslaki.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon kaavaillut uudistukset tuntuvat maassamme olevan ns. pitkissä liemissä. Hallitus toisensa jälkeen on uudistusta yrittänyt mutta paljon puheen jäljiltä villoja on saatu vähän.


Ongelmitta eivät suju sote- ja maakuntauudistus nykyiseltäkään hallitukselta. Viimeisimmät näkemyserot ovat paljastuneet hallituksen sisältä, oppositiohan ei uudistusta ole katsonut hyvällä koko valmisteluprosessin aikana.


Kuten edellisenkin hallituksen kohdalla, alkaa Suomen perustuslaki näyttää mahtinsa myös nykyhallitukselle. Taatessaan jokaiselle suomalaiselle tasa-arvoisen kohtelun, perustuslaki osoittaa sote- ja maakuntauudistuksen ristiriidan, jonka moni on jo aiemminkin tuonut esiin. Voi kysyä vaikka, olisivatko punkalaitumelaiset ja tamperelaiset samassa asemassa vaikkapa valinnanvapauden suhteen? Vastaus on yksiselitteinen: Ei.


Tavoite, että sote- ja maakuntauudistus voisi toteutua ensi vuoden vaihteessa, on ainakin karkaamassa käsistä. Kuten aiempienkin uudistusten kohdalla, voi käydä niin, että tuhannet tehdyt työtunnit valuvat jälleen hukkaan, mikä sinällään on melko turhauttavaa.

 

 

Evästeet