Olemme Facebookissa!

23.06.2016 Ei pelkkä säätiedotus

Juhannuksen vietton hiljentyminen ei tarkoita sitä, ettei maailma ympärillä eläisi. Brexit, turvallisuuspolitiikka ja EU elävät omaa elämäänsä.

Näin juhannuksen lähestyessä nousee usein sekä mediassa että ihmisten puheissa keskeiseksi teemaksi sää. Juhannuksesta odotetaan aurinkoista, vaikka parina viime vuonna olemme saaneet viettää keskikesän juhlaa vähintään vaihtelevissa keleissä. Jännitys on sään osalta pian ohi, sillä jo huomenna selviää, vietetäänkö Pietarinaukion ja Sarkinrannan avajaisia auringon paahteessa vai tihkusateessa.

 

Juhannuksenalusviikko ei uutisoinnin osalta kerro sen paremmin Suomen kuin muunkaan maailman hiljentymisestä kesän viettoon. Tänään Britanniassa järjestettävä neuvoa-antava kansanäänestys EU-jäsenyydestä on lähes kohtalonkysymys koko Euroopalle. Brexit tarkoittaisi epävarmoja aikoja niin talouteen kuin turvallisuuteenkin, ja aiheuttaisi kauaskantoisia seurauksia koko maanosaan.
Turvallisuudesta puhuttiin myös Tasavallan presidentin loma-asunnolla Naantalin Kultarannassa. Mukana olleet ruotsalaiset huippupoliitikot pääministeri Löfveniä myöten tekivät hajurakoa suomalaisiin, mitä tulee maiden väliseen sotilaalliseen yhteistyöhön. Puheista kuulsivat suorastaan kaiut 1930-luvun loppuvuosilta. Ehkä suomalaisten päättäjien olisi syytä tehdä reissu Suomenlinnaan ja käydä lukemassa Augustin Ehrensvärdin sanat Kuninkaanportista, niiden sanomaa ei ole aika syönyt.

 

EU:n läheltä liippaavat myös huomenna vietettävien Pietarinaukion ja Sarkinrannan avajaiset, sillä keskustan kehittämishanke on saanut hyvän joukon rahaa Brysselistä. Enemmänkin toivottiin, mutta rahoja hallinnoiva Ely-keskus muutti ohjeistustaan ja niinpä kunta joutuu maksamaan hankekustannuksista 30 % omarahoitusosuuden. Ely-keskuksella on päätökselleen varmaan perusteltu syy, mutta tulevaisuutta ajatellen hankkeita hallinnoivilla tahoilla olisi syytä olla tiedossaan viranomaisten rahoituskanta ennen töiden aloittamista. Tavan mukaan ”pikkupränttikin” on ehkä syytä jatkossa lukea tarkkaan.

 

Mukavaa Juhannusta!

Evästeet