Olemme Facebookissa!

22.09.2016 Mallia muillekin

Punkalaitumen kunnan saama ETNO-kuntapalkinto kertoo toimivasta ns. Punkalaitumen mallista, jolla olisi käyttöä muillakin sosiaalitoimen sektorilla.

Punkalaitumen kunta palkittiin viime viikolla oikeusministeriön ETNO-kuntapalkinnolla onnistuneesta kotouttamistyöstä. Kunnassamme on pitkät perinteet työstä maahanmuuttajien parissa mutta palkinto tuli 2010-luvulla toteutettujen hankkeiden ansiosta, joista molemmista on vastannut hanketyöntekijä Maarit Tiittanen.

 

Usein ymmärretään, joko tahallisesti tai tahattomasti, väärin Punkalaitumen kotouttamishankkeiden työskentelevän turvapaikanhakijoiden parissa. Näin ei ole, vaan hankkeiden merkittävin kohderyhmä ovat kiintiöpakolaisina kuntaan tulleet maahanmuuttajat. Tämän noin sadan hengen joukon kotouttamisessa Maarit Tiittanen on onnistunut kansainvälistäkin tunnustusta saaden. Kotouttamishankkeiden avulla on luotu ns. Punkalaitumen malli, joka on herättänyt paljon kiinnostusta Eurooppaa myöden.

 

Mihin onnistuminen meillä perustuu? Vastaus on helppo, kunhan pysähtyy kuuntelemaan Tiittasen ajatuksia: jalkautumiseen ja vaatimiseen. Hankkeissa on nähty oikeasti vaivaa, jotta ihmisille on hankittu koulutusta ja työtä. Kotiin ei ole annettu jäädä lorvailemaan, vaan jokaista lapsesta aikuiseen on vastuutettu toimimaan omaksi parhaakseen. Kiitos kuuluu myös niille yhteistyötahoille, jotka ovat lähteneet mukaan tarjoamaan koulutusta ja työtä maahanmuuttajille. Hankkeiden kohderyhmän hyväksi on sanottava, että heillä on ollut myös motivaatiota kotoutumiseen ja omillaan pärjäämiseen.

 

Punkalaitumen malli antaa itse asiassa eväitä monelle sosiaalityötä tekevälle taholle, ei pelkästään kotouttamiseen. Samaa vaatimisen ja vastuuttamisen henkeä tarvittaisiin esimerkiksi syrjäytyneiden ja syrjäytymässä olevien nuorten keskuudessa ihan täällä Punkalaitumellakin. Se vaatii tietysti resursseja mutta tulee pidemmän päälle varmasti halvemmaksi. Ennen kaikkea se vaatii ihmisen, työntekijän, joka todella ottaa asian omakseen.

Evästeet