Olemme Facebookissa!

19.12.2019 Tulkoon joulu

Joulu on ilon ja valon juhla, mutta se antaa meille mahdollisuuden myös tarkastella itse itseämme ja suhdettamme toisiin ihmisiin sekä nyky-yhteiskunnan ilmiöihin.

Pekka Simojoen sanoittama ja säveltämä Tulkoon joulu on yksi suomalaisten rakastamista joululauluista, jonka juuret eivät juonna kaukaiseen menneisyyteen. Simojoki sävelsi laulun ”raakileen” 70-luvun lopulla ja muokkasi sen nykymuotoonsa 80-luvun puolivälissä.


Monet meistä tuntevat Tulkoon joulun sen herkästä tunnelmasta sekä kertosäkeestä, jossa sanotaan muun muassa: ”Tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankilastaan. ”


Tämä kohta kertosäkeestä on lähestyvän joulun alla ollut konkreettisesti läsnä julkisuudessa puhuttaessa al-Holin vankileirin suomalaisista ja heidän mahdollisesta paluustaan Suomeen. Mitä tehdä, jotta toimitaan turvallisesti ja oikein?


Tulkoon joulun sanat eivät tietenkään ratkaise akuuttia kysymystä, mutta muistuttavat meitä paitsi joulun sanomasta, myös yleisestä inhimillisestä suhtautumisesta kanssaihmisiimme. Se lähimmäisen rakkaus, josta Joulun lapsi puhui, unohtuu arjestamme vuodesta toiseen. Voisi jopa sanoa, että viime aikoina se on alkanut unohtua entistä enemmän. On helpompi olla kärjekäs, kriittinen, sanoa pahasti ja etsiä mahdollisuutta loukkaantua.


Joulu on ilon ja valon juhla, mutta se antaa meille mahdollisuuden myös tarkastella itse itseämme ja suhdettamme toisiin ihmisiin sekä nyky-yhteiskunnan ilmiöihin. Raamatusta löytyy Jeesuksen ohje, jossa hän kehottaa kohtelemaan kanssaihmistä, kuten haluaisit itseäsikin kohdeltavan. Siinä on oiva ohjenuora tulevaan vuoteen.


Rauhaa, iloa ja siunausta jokaisen jouluun!


Juha Aro


päätoimittaja

 

Evästeet