Olemme Facebookissa!

18.04.2019 Voittoja ja tappioita

Politiikka on voittoja ja tappioita. Molempia saatiin kokea sunnuntain vaaleissa valtakunnallisesti ja paikallisesti.

Eilinen päivä oli historiallinen siinä mielessä, että se oli viimeinen päivä, jolloin Lounais-Pirkanmaan alueella oli neljä kansanedustajaa. Tänään heitä on kaksi. Suorastaan poikkeuksellinen päivä oli sen vuoksi, että vielä silloin Punkalaitumella oli oma kansanedustaja. Saa nähdä, milloin vastaava koetaan seuraavan kerran.


Sunnuntain eduskuntavaalit olivat monikasvoiset. Hallituspuolueista keskusta kärsi rökäletappion, mikä johti puheenjohtaja Juha Sipilän eroilmoitukseen. Paikallisesti keskustan tappion joutui kokemaan sastamalainen Pertti Hakanen, joka putosi eduskunnasta.


Vaalivoittajiksi itseään voivat nimittää demarit, kokoomus, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto. Kolme jälkimmäistä voittajaa tulevat poliittisen kentän eri laidoilta. Se kuvaa sitä, että jonkunlaista protestin makuakin vaaleissa oli useasta suunnasta.


Sinisten kohtalo puolestaan oli karu. Äänestäjien suhtautuminen perussuomalaisista irronneeseen joukkoon oli nuiva. Puolue ei saanut eduskuntaan yhtään edustajaa ja paikallisen ehdokkaan Ari Prihtin kannatus jäi vaatimattomaksi.


Lounais-Pirkanmaan henkilökohtaiset voittajat olivat kokoomuksen Arto Satonen, jonka kannatus on vaaleista toiseen säilynyt vakaana, sekä demarien Ilmari Nurminen. Hän  saa olla erittäin tyytyväinen kansan vahvaan mandaattiin.


Politiikassa on totuttava voittoihin ja tappioihin. Niitä pääsevät ja joutuvat kokemaan kaikki puolueet ja lähes kaikki politiikassa mukana olevat. Kansa on puhunut ja demokratian periaatteiden mukaan sen näkemys on ainoa oikea.

 

Evästeet