Olemme Facebookissa!

18.01.2018 Vaisusti vaaleihin

Istuvan presidentin tuntuva etumatka kansansuosiossa on vienyt käytäviltä presidentinvaaleilta suurimman innostuksen. Ilmiöt kuuluvat nekin demokratiaan, nyt eletään niistä yhtä.

Sellaista vaalitaistelua, joka koettiin kuusi vuotta sitten Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston välillä presidentinvaaleissa, ei nyt käytävissä vaaleissa ole päästy kokemaan. Ehdokkaat ovat kyllä kampanjoineet ja heitä on tentattu mutta kovin vaisuksi on tunnelma jäänyt. Monen ehdokkaan kohdalla tuntuu, että he kampanjoivat suorastaan aivan muihin edessä oleviin vaaleihin, kuin presidentin virkaan.

 

Ilmiötä ei voi selittää juuri muulla, kuin istuvan presidentin ylivoimaisella kannatuksella, joka mahdollisesti tuo hänelle jatkokauden suoraan ensimmäisellä kierroksella. Sauli Niinistön tukijoukoille toista kierrosta voisi kuvata jopa pettymykseksi, sen verran korkealla kannatuslukemat ovat gallupeissa olleet.

 

Yhden ehdokkaan ylivoima kuuluu ilmiönä demokratiaan. Sitä on turha verrata Kekkosen aikaan tai yksipuoluejärjestelmien vaaleihin. Aika nostaa ilmiöitä, nyt eletään niistä yhtä.

 

Demokratiaan ilmiönä kuuluu myös se, että nykyiset vaaliasetelmat saattavat johtaa siihen, että ihmiset eivät suurella innolla äänioikeuttaan tule käyttämään. Helposti ajatellaan, että ”se sen kumminkin voittaa”.

 

Evästeet