Olemme Facebookissa!

17.08.2017 Ehkä sittenkin lehteen

Sosiaalisesta mediasta ei ole tullut odotettua kansalaisjournalismin areenaa. Mielipiteen vaihto paikallislehden sivuilla antaisi ajatuksille aikaa kypsyä.

”Keskustelu käy kiivaana somessa”, todetaan usein erilaisten sattumusten yhteydessä. Tämä lausahdus on monesti totisinta totta. Etenkin Facebookista on tullut areena, jolla ihmiset ottavat nopeasti ja kärkkäästi kantaa, provosoivat ja provosoituvat, haukkuvat ja moittivat. Perjantai- ja lauantai-illat tuovat tietysti lisävärinsä kommentointiin.

 

Sosiaalinen media nähtiin vielä joitain vuosia sitten kansalaisjournalismin airueena. Tämä näkemys on pakko kyseenalaistaa. Monesti somessa ääntä pitää pieni joukko, jolla on vahvat mielipiteet politiikasta, maahanmuutosta tai mistä aiheesta hyvänsä.

 

Punkalaitumesta ja paikkakunnan ilmiöistä keskustellaan myös somessa. Valitettavasti tämäkin keskustelu menee joskus meuhkaamiseksi. Keskustelu ei myöskään tavoita läheskään kaikkia kuntalaisia tai vaikka paikallislehden lukijoita. Siksi keskustelua olisi mukava siirtää myös lehden sivuille. Silloin ajatukset tavoittaisivat lehden tilaajat ja laajentaisivat keskustelijoiden piiriä.

 

Kun lehti ilmestyy ainoastaan kerran viikossa, olisi mielipiteensä esittäjilläkin aikaa pohtia ajatuksiaan. Kriittisiäkin asioita saa tuoda julki mutta tapa, jolla se tehdään voi suuremman tunnekuohun laannuttua olla jalostuneempi ja rakentavampi.

 

 

Evästeet