Olemme Facebookissa!

08.03.2018 Miten käy uudistusten?

Pitkään valmistellut sote- ja maakuntauudistukset ovat vastatuulessa. Hallituksenkin rivit rakoilevat jo suhtautumisessa niihin.

Pitkän kaavan mukaan valmisteltujen sote- ja maakuntauudistusten toteutumisen eteen on viime aikoina kasautunut uusia esteitä. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on ilmoittanut vastustavansa hallituksen ajamaa uudistusta ja vastustajien rintamaa suurten kaupunkien äänitorvena johtaa niin ikään kokoomuslainen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.


Mikäli sote- ja maakuntauudistus eivät toteudu, ovat edessä uudet ja ennenaikaiset eduskuntavaalit, viestitti pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Tilanne on hankala, mikäli hallituksen sisältä ilmaantuu uusia uudistuksen vastustajia, koska hallituspuolueiden enemmistö eduskunnassa on niukka.


Suomessa on käytännössä lähes koko 2000-luku puhuttu soteuudistuksen tarpeellisuudesta. Sitä on valmisteltu useamman kerran, vain nimikkeet ovat muuttuneet.


Tämän hetkistä uudistusta kannatetaan ja vastustetaan monilla eri argumenteilla. Vastustajat pelkäävät kulujen kasvua, uusia hallintohimmeleitä, julkisten terveyspalveluiden romuttumista ja suuria monikansallisia terveysalan yrityksiä.


Kannattajat puolestaan pitävät uudistusta tärkeänä niin valinnanvapauden, maakuntien roolien kuin kustannustehokkuudenkin vuoksi.


Ruohonjuuritasolta katseltuna voi sekä vastustajien että kannattajien näkökulmia pitää huomionarvoisina. Suuri kysymys on se, kumpi puoli on enemmän oikeassa?

 

Evästeet