Olemme Facebookissa!

07.07.2016 Talkootyön voima

Talkootyö on perinteinen, mutta samalla vähitelle katoava työmuoto. Muistetaanhan kaikki lähteä joukolla mukaan talkoisiin.

Talkootyö mielletään usein työksi, josta ei saa palkkaa. Ja turha sitä on kenenkään kieltää; talkoista kukaan ei saa rahallista korvausta. Mutta entä, jos talkoissa käyminen toisikin uusia tuttavuuksia, hienoja muistoja ja korvaamattoman ihania hetkiä yhteisöllisessä ryhmässä? Miltä tuollainen palkka kuulostaisi?

 

Talkootyö on ehkä vähitellen katoava työmuoto, sillä enää harvat ajattelevat, että abstrakti palkka korvaisi tehdyn työn. Punkalaitumella kuitenkin talkootyö on edelleen hyvissä kantimissa. Talonpoikaismuseo Yli-Kirra ja tanssilava Särkkä näyttänee ainakin, miten talkoilla saadaan järjestettyä suuremman luokan tapahtumia. Museonmäelle kipusi viime viikonloppunakin noin 200 talkoolaista, ihan omasta tahdostaan, rahallista korvausta kaipaamatta.

 

Myös yhdistystoiminta on eräänlaista talkoiden tekoa. Harvoinpa kyläyhdistyksen, nuorisoseuran tai vanhempaintoimikunnan jäsenet saavat tekemästään työstä palkkaa. Ainut korvaus on yhteenkuuluvuuden tunne ja ilo ihmisten kasvoilla, kun on saanut jotain aikaiseksi, mutta se riittänee.

 

Vaikka Punkalaitumella talkootyö onkin voimissaan, on hyvä kuitenkin muistaa, että apukädet ovat aina kaivattuja. Töitä riittää varmasti kaikissa talkoissa jokaiselle niin paljon kuin jaksaa tehdä.

 

Muistetaanhan kaikki lähteä joukolla mukaan talkoisiin! Talkootyö on pienen paikkakunnan etuoikeutettu voimavara ja perinne, joka pitäisi siirtää seuraavillekin sukupolville.

 

Linda Lähdeniemi

Kesätoimittaja

Evästeet