Olemme Facebookissa!

07.04.2016 Ei veljiä keskenään

Punkalaitumen kunta teki sitten vuoden 2010 tuntuvan ylijäämän tilinpäätöksessään. Pienen kunnan talous on herkkä mm. sotepuolen "ikäville yllätyksille". Viime vuonna sellaisia ei onneksi tullut.

Vanha sanonta, jonka mukaan vuodet eivät ole veljiä keskenään näyttää pitävän paikkansa myös kuntataloudessa. Punkalaitumen kunta on 2010-luvulla yltänyt kolmesti ylijäämäiseen tilinpäätökseen. Vuosina 2010 ja 2013 voittoa syntyi yhteensä runsaat 900 000 euroa ja viime vuoden tulos on vajaa 600 000 €. Muina vuosina ollaan oltu pakkasen puolella yhteensä noin 995 000 euroa.


Pienen kunnan talous on tunnetusti altis monenlaisille heilahteluille. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon menot ovat Punkalaitumenkin kunnan päättäjät muutaman kerran yllättäneet pahanpäiväisesti. Viime vuonna näin ei käynyt, onneksi.


Punkalaitumen positiivinen tilinpäätös viime vuodelta on monen tekijän summa. Menojen kasvua saatiin hillittyä niin, että toimintakate parani lähes 550 000 euroa. Toisaalta tehdyt veronkorotukset kasvattivat verotulokertymää ja valtionosuuksien väheneminen jäi pelättyä pienemmäksi.


Ilman ikäviä yllätyksiä ja tiukalla menokurilla kunnan on mahdollista pärjätä myös tulevina vuosina. Investointipuolella paineita lainanotolle tuo uuden koulun rakentaminen mutta Punkalaitumen onneksi on sanottava, että nykyinen velkamäärä on erittäin maltillinen verrattuna moneen muuhun maamme kuntaan.

Evästeet