Olemme Facebookissa!

05.10.2017 Etsiviä tarvitaan

Etsivä nuorisotyö on tärkeässä roolissa nuorten ongelmien ehkäisemisessä ja ratkaisemisessa.

Jokin aika sitten saimme lehdistä lukea naapurikunnassa Sastamalassa tehdystä selvityksessä, jonka mukaan jopa neljännes ammattikoulu- ja lukioikäisistä nuorista kokee huumausaineiden hankkimisen helpoksi. Alla olevassa jutussa etsivän nuorisotyön tekijä Reetta Nieminen kertoo päihteiden käytön usein liittyvän nuorten ongelmiin esimerkiksi opiskeluissa.


Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret eivät ole uusi ilmiö mutta heidän määränsä on kasvussa. Punkalaidun ei ole tässä suhteessa ”lintukoto”, vaikka virallisen näkemyksen mukaan heitä ei ole valtakunnallista keskitasoa enempää.


Näiden nuorten parissa etsivä nuorisotyö on tärkeässä roolissa, samoin kuin kunnankin tarjoamat aktivointitoimet. Mitä aiemmin opintonsa kesken jättäneeseen tai muuten vain ongelmia kokevaan nuoreen päästään kiinni, sen helpompi häntä on auttaa eteenpäin.


Etsivä nuorisotyö toimii matalan kynnyksen periaatteella. Ilmoittajan ei tarvitse olla viranomainen, vaan nuori itse tai hänen lähipiirinsä voi ottaa työntekijään yhteyttä, mikäli tarvetta ilmenee. Varhainen puuttuminen on erilaisten ongelmien ratkaisussa aina parempi vaihtoehto, kuin ongelmien kasaaminen ylitsepääsemättömäksi esteeksi.

 

Evästeet